ЗАКУСКА
Гевречета
Прoдукти: 250 г брашно, 3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. захар, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко със содата, а след това при непрекъснато бъркане сипваме пресятото със солта брашно. Омесваме меко тесто. Късаме от него топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа от пиперки
Продукти за 4 порции: 500-600 г зелени пиперки, половин стрък праз /или половин глава лук /, 30 г краве масло, 2 с.л. натрошено сирене, 1 ч.л. брашно, 2-3 с.л. прясно мляко, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките на едро и ги задушаваме в малко вода, докато омекнат. Претриваме ги през сито и ги заливаме с бульона. Загряваме маслото на огъня и пускаме в него натрошеното сирене. Малко по-късно прибавяме брашното и разреденото пюре от пиперките. Варим супата 10 мин на тих огън. Преди да поднесем прибавяме млякото и поръсваме със ситно нарязани магданоз, копър и праз.
Яхния от миди
Продукти за 2-3 порции: 30 миди, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. бяло вино, 8-10 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим мидите на силен огън, докато се разтворят. Изваждаме ги от черупките. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и го позапържваме. Прибавяме мидите, ситно нарязания чесън и черния пипер. Наливаме виното и 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили мидите. Посоляваме, захлупваме и готвим 30 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Акула в белтъчена паста
Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.
Плодова салата от круши
Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Този химически елемент е жизненоважен за всички функции на организма, защото участва в синтеза на най-важните управляващи го хормони. Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жле...
Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...
Коледна пуйка със стафиди и орехи Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафид...
Супа топчета по селски Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол. Нaчин на приготвяне...