Още рецепти » 30 април

 30 април

ЗАКУСКА

Баница с тиквички и спанак

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4-5 с.л. олио, 500 г спанак, 1 тиквичка, 2 стръка зелен лук, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, магданоз, копър.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и спанака. Задушаваме ги в олиото. Щом останат на мазнина, прибавяме обелената и настъргана /на едро ренде/ тиквичка. Продължаваме да задушаваме, докато мазнината се изпари. Отстраняваме от огъня и смесваме със ситно нарязаните магданоз и копър. В голяма купа разбиваме яйцата. Сипваме разтворената в киселото мляко сода, разбиваме около 1 мин и след това прибавяме сиренето. После при непрекъснато бъркане слагаме последователно по 1 с.л. брашно и зеленчукова смес. Бъркаме, докато получим еднородна гъста каша. Сипваме сместа в намаслена тавичка и разпределяме отгоре нарязаното на люспи масло. Печем в умерено загрята фурна, докато баницата хване златиста коричка.

ОБЯД

Чорба от агнешки бял дроб и сърца

Продукти за 5 порции: 200 г агнешки бял дроб, 400 г сърца, 100 г пресен лук, 100 г пресен чесън, 75 г краве масло, 75 г ориз, 25 г брашно, 25 г оцет, джоджен, сол, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Попарваме дроба и сърцата във вряща вода, докато побелеят. Оставяме ги да изстинат напълно и ги нарязваме на дребно, като премахваме жилките и кръвоносните съдове. Нарязваме чесъна и лука на дребно и леко ги запържваме в част от маслото. Щом порозовеят, прибавяме ориза, наливаме топла вода, слагаме една цяла връзка джоджен /която накрая изваждаме/, посоляваме и варим на умерен огън. Когато дреболиите и оризът уврат, прибавяме размитото в малко вода брашно, подправяме с оцета и наливаме още малко топла вода. Доваряваме супата, като накрая я подправяме със застройка, приготвена от червения пипер и останалото масло.

Пълнена агнешка плешка

Прoдукти:1 агнешка плешка, 3 агнешки бъбрека, 200 г пушена шунка, 1 с.л. брашно, магданоз, джоджен, сол, червен пипер, черен пипер, 3 яйца, 3 с.л. кисело мляко, 1 кг картофи, олио

Нaчин на приготвяне: С остър нож правим разрез между кожата и месото на плешката. Натъркваме я отвън със сол и червен пипер. Смесваме сварените и нарязани на ситно бъбреци с нарязаната на кубчета шунка, наситнените магданоз и джоджен и разбитите с брашното и киселото мляко яйца. Подправяме със сол и черен пипер и хубаво разбъркваме. Напълваме “джоба” с тази смес и зашиваме отвора. Намазваме отгоре плешката с олио, слагаме я в тава, наливаме малко топла вода, завиваме тавата с олио и печем 2 часа в силна фурна. Щом месото омекне, махаме фолиото и печем, докато хване хубава коричка. Вадим плешката и в същата мазнина слагаме нарязаните на филийки картофи. Печем, докато хванат коричка. Посоляваме. Махаме конеца от плешката, в топъл съд вадим плънката. Нарязваме месото на порции и гарнираме с печени картофи и плънка.

Сладоледена торта с целувки

Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г замразени ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г смета-на, 45 г пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Ягодите изсипваме в чиния и оставяме 3 часа да се размразят при стайна температура. Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилни-ка. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нарежда-ме целите целувки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равномерен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.

ВЕЧЕРЯ

Свинско филе в омлет

Продукти за 5 порции: 500 г крехко свинско месо от филето, 5 глави лук, 5 домата, 1 ч.ч. олио, 5 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 5 люти чушки, магданоз, черен пипер, сол; зa омлета: 5 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме, изпържваме го в олиото и го изваждаме. Добавяме към същата мазнина мъничко вода и задушаваме нарязания на филийки лук. След като лука омекне, прибавяме обелените и едро нарязани домати и лютите чушки /по желание/. Щом течността се изпари, поръсваме с червения пипер, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Разбъркваме сместа заедно с изпърженото месо и я разпределяме върху приготвените в малко тиганче омлети.

Млечно парфе

Прoдукти: 3 яйца, 3 с.л. захар, 4 с.л. брашно; за крема: 1 пакетче краве масло, 2 кофички кисело мляко, 3 яйца, 250 г захар, 1 с.л. желатин.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта на огъня до сгъстяване. Постепенно прибавяме брашното, а накрая - белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. вода. Изсипваме сместа във форма, намаслена и застлана с намаслена хартия. Печем в умерено силна фурна. Отделяме изпечения блат от хартията, слагаме го в тортена чиния и затваряме около него обръча на формата. Прецеждаме млякото. Разбиваме жълтъците на слаб огън до сгъстяване. След това отстраняваме от огъня и продължаваме да разбиваме. Постепенно изсипваме сместа в разбитото масло и бъркаме, докато стане глатка и пухкава. При непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото мляко и разбитите на сняг белтъци. Накрая лъжичка по лъжичка слагаме и разтворения в малко топла вода желатин. Изливаме крема върху блата и оставяме да се желира. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. По желание можем да сложим в крема парченца плодове или крокан, а отгоре да гарнираме парфето с плодове или захаросани бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимни супи с месо

Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Лечение с мушкато!

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...

Какво да видим в БАРСЕЛОНА

Великолепна архитектура, разкошни пешеходни зони, красиви панорами, денонощни развлечения – това е визитката на каталунската столица. Преживяла в хилядолетната си история много възходи и падения, днес...

Начало