Още рецепти » 29 август

 29 август

ЗАКУСКА

Клин със сирене

Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме и смесваме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.


ОБЯД

Варени телешки гърди

Продукти за 6-8 порции: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.

Рулца от свински джоланчета

Продукти за 4 порции: 4 добре сварени свински джоланчета, 2 ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 с.л. стрита чубрица, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме месестата част от сварените джоланчета, като внимаваме да остане цяло парче, и докато месото е още топло, леко го начукваме с плоската страна на ножа. Поръсваме парчетата месо със сол и червен пипер. Отделно счукваме чесъна с малко сол. Разстиламе го върху месото от джоланчетата, поръсваме с чубрицата и завиваме от месото рулца, които забождаме в двата края с клечки за зъби. Нареждаме рулцата в намаслена тавичка, поръсваме с черния пипер и наливаме в тавичката топла вода /или бира/, която да покрие рулцата до средата им. След това завиваме тавичката с алуминиево фолио и печем 15 мин в предварително загрята умерено силна фурна.

Плодова торта с белтъчен сняг

Прoдукти: 100 г краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 1 жълтък, 1 ч.ч. брашно, 500 г сини сливи; зa крема: 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 3 яйца, 4 с.л. пудра захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло с пудрата захар и го разбиваме на ръка около 15 мин. Прибавяме жълтъка и брашното. Замесваме тесто, което оставяме да престои половин час на хладно място. После го разстиламе в намаслена тавичка и го покриваме със сливите, които сме почистили от костилките. Печем в умерена фурна. Междувременно сваряваме крем от брашното, прясното мляко, кристалната захар и разбитите жълтъци. Изсипваме гъстия крем върху изстиналата торта, а върху него с помощта на широк шприц разстиламе белтъците, които отделно сме разбили на сняг заедно с пудрата захар и смлените орехови ядки. Запичаме тортата в слаба фурна, докато глазурата порозовее.


ВЕЧЕРЯ

Калцоне

Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета

Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Пилаф с плодове

Продукти за 4-6 порции: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, четвърт пакетче краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в разтопеното масло, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Консервиране на гъби

Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...

И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...

Начало