ЗАКУСКА
Клин със сирене
Прoдукти: 250 г брашно, 3 к.ч. ориз, 200 г овче сирене, 2 к.ч. олио, 25 г краве масло, 5 яйца, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, 300 мл вода, оцета, солта и 1 с.л. олио омесваме тесто като за баница, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 30 мин. Сваряваме ориза в 1 л подсолена вода, отцеждаме и смесваме с натрошеното сирене и разбитите яйца. Разточваме тестото на две кори - първата да е по-голяма от размерите на тавата, в която ще се пече клинът, а втората да е колкото тавата. Намазваме обилно тавата с олио и слагаме в нея голямата кора така, че краищата й да останат извън ръба на тавата. Напръскваме обилно с олио и разстиламе плънката на равномерен пласт. Отгоре слагаме втората кора. Прегъваме краищата на първата кора навътре и ги увиваме като венец. Намазваме приготвения клин с разтопеното краве масло и печем в умерена фурна до леко зачервяване.
ОБЯД
Варени телешки гърди
Продукти за 6-8 порции: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.
Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.
Рулца от свински джоланчета
Продукти за 4 порции: 4 добре сварени свински джоланчета, 2 ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 с.л. стрита чубрица, 2 ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. свинска мас, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме месестата част от сварените джоланчета, като внимаваме да остане цяло парче, и докато месото е още топло, леко го начукваме с плоската страна на ножа. Поръсваме парчетата месо със сол и червен пипер. Отделно счукваме чесъна с малко сол. Разстиламе го върху месото от джоланчетата, поръсваме с чубрицата и завиваме от месото рулца, които забождаме в двата края с клечки за зъби. Нареждаме рулцата в намаслена тавичка, поръсваме с черния пипер и наливаме в тавичката топла вода /или бира/, която да покрие рулцата до средата им. След това завиваме тавичката с алуминиево фолио и печем 15 мин в предварително загрята умерено силна фурна.
Плодова торта с белтъчен сняг
Прoдукти: 100 г краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 1 жълтък, 1 ч.ч. брашно, 500 г сини сливи; зa крема: 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 3 яйца, 4 с.л. пудра захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло с пудрата захар и го разбиваме на ръка около 15 мин. Прибавяме жълтъка и брашното. Замесваме тесто, което оставяме да престои половин час на хладно място. После го разстиламе в намаслена тавичка и го покриваме със сливите, които сме почистили от костилките. Печем в умерена фурна. Междувременно сваряваме крем от брашното, прясното мляко, кристалната захар и разбитите жълтъци. Изсипваме гъстия крем върху изстиналата торта, а върху него с помощта на широк шприц разстиламе белтъците, които отделно сме разбили на сняг заедно с пудрата захар и смлените орехови ядки. Запичаме тортата в слаба фурна, докато глазурата порозовее.
ВЕЧЕРЯ
Калцоне
Прoдукти: 80 г масло, 5 яйца, 250 г брашно, 250 г кисело мляко, 250 г шунка, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 50 г настърган кашкавал, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, малко галета
Нaчин на приготвяне: От маслото, 1 жълтък, брашното, 1 щипка сол и 3-4 с.л. кисело мляко замесваме средно меко еластично тесто, което разделяме на две. От по-голямата част разточваме тънка кора, с която застиламе дъното и стените на намаслена и набрашнена тавичка. Плънката приготвяме като наситняваме шунката, прибавяме нарязания на ситно и изпържен в олиото лук, 3 яйца, настъргания кашкавал, останалото мляко и подправките. Разбъркваме добре и разстиламе върху кората. Отгоре покриваме с останалата кора, прищипваме добре краищата, набождаме повърхността с вилица, намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.
Пилаф с плодове
Продукти за 4-6 порции: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, четвърт пакетче краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в разтопеното масло, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...
Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...
Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...
Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват ...