ЗАКУСКА
Бухти с тиква
Прoдукти: 300 г тиква, 200 г кисело мляко, 200 г брашно, 3 яйца, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 20 г захар, смес от олио и масло за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я настъргваме на ситно ренде. Размесваме брашното със содата и яйцата, разбиваме и смесваме с млякото и захарта. Сипваме тиквата и брашното и разбъркваме до получаване на еднородна смес. Загребваме с чаена лъжичка и пържим бухтите в сгорещена мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар, смесена с ванилия.
ОБЯД
Супа с пушена сланина
Прoдукти: 150 г пушена сланина, 2 стръка праз, половин глава целина, 3-4 картофа, 10-15 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на малки кубчета и пържим, докато леко се зачерви. Прибавяме нарязаната на кубчета целина и ситно нарязания праз. Когато целината поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и също ги изпържваме. Наливаме 6-7 ч.ч. гореща вода, пущаме 10-15 зрънца черен пипер и доваряваме супата. След като я отстраним от огъня, поръсваме със смлян черен пипер.
Свинско с ряпа
Прoдукти: 800 г свинско месо, 500 г ряпа, 10 сушени червени пиперки, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и измиваме свинското месо. Нарязваме го на парченца и го слагаме в тенджера заедно с обелената, измита със студена течаща вода и нарязана на парченца ряпа. Прибавяме половината от мазнината, посоляваме на вкус и заливаме с 1 1/2ч.ч. топла вода. Варим на слаб огън, докато омекне месото. Отделно накисваме за няколко часа пиперките в студена вода. След това ги отцеждаме, нарязваме ги на парченца и ги запържваме в останалата мазнина заедно със смления червен пипер. Прибавяме запържените пиперки към ястието и продължаваме да варим на слаб огън под похлупак, докато остане на мазнина.
Лондонски пастички
Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 100 г пудра захар, 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 150 г кристална захар, кората от половин лимон, конфитюр от ягоди, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме един по един отделените жълтъци, настърганата лимонова кора и брашното. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно квадратна тавичка, така че да получим пласт с дебелина около 1,5 см. Печем в умерена фурна. След като блатът се изпече разстиламе върху него конфитюр от ягоди и го заливаме с глазура приготвена от разбитите с кристалната захар белтъци. Поръсваме с нарязани и леко препечени бадеми и отново запичаме в слаба фурна. Нарязваме още топлия сладкиш на квадратчета.
ВЕЧЕРЯ
Грах с яйца на фурна
Прoдукти: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре граха. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем 15 мин в умерена фурна.
Сладка оризова каша
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.
Ако ви се появят изведнъж кафяви петна по кожата, те са сигнал за заболяване, към което не бива да се отнасяте с пренебрежение. Т. нар. старчески петна са резултат на вграждането в тъканите на разпадн...
Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...
Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...
Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...