Още рецепти » 29 ноември

 29 ноември

ЗАКУСКА

Кифлички с шунка

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 150 г шунка, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 1 жълтък, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни кубчета и я запържваме в 1 с.л. масло. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим, докато стане златист. Оставяме плънката да изстине и подправяме с черен пипер. Нареждаме корите една върху друга като мажем между тях с разтопено масло. Разрязваме ги на триъгълници и във всеки от триъгълниците слагаме по малко от плънката. Намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили със сметаната, и завиваме триъгълниците на кифлички. Нареждаме кифличките в тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Супа от телешко месо със застройка

Продукти за 4-5 порции: 200-300 г крехко телешко или говеждо месо, 50 г лой, 3 с.л. олио, половин глава лук, 2 моркова, 1 корен магданоз, 5-6 печурки, 5-6 ч.ч. костена отвара, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 4-5 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина пущаме нарязаната на малки парченца лой. Прибавяме нарязаното на кубчета месо и ситно нарязаните лук, моркови, гъби и магданозов корен. Похлупваме и задушаваме като от време на време прибавяме по 1-2 с.л. вода или бульон. Когато месото омекне, поръсваме с брашното, разбъркваме, заливаме с костената отвара и кипваме. Варим на тих огън 10 мин и отстраняваме от огъня. Веднага застройваме с яйцето и киселото мляко, а непосредствено преди поднасянето поръсваме със черен пипер и ситно нарязан магданоз. Ако е необходимо, посоляваме.

Пълнени чушки с пилешко

Продукти за 4 порции: 8 чушки, 300 г сварено пилешко месо, 1 ч.ч. сварен ориз, 1 яйце, 2-3 сварени гъби, 1 с.л. стафиди, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, 2 ч.ч. бульон от пилето, лимонов сок, индийско орехче, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките, поръсваме ги отвътре със сол и лимонов сок и ги оставяме да престоят известно време. Накълцваме на дребно пилешкото месо и го смесваме с ориза, яйцето, нарязаните гъби, стафидите, черен пипер, настъргано индийско орехче и сол на вкус. Пълним пиперките и ги нареждаме в по-широк съд, в който предварително сме загрели олиото. Заливаме с разтопеното масло и бульона, поръсваме със ситно нарязан магданоз и варим 20 мин на слаб огън.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Спагети сицилиана

Продукти за 5 порции: 500 г спагети, 800 г домати, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на дребно. Прибавяме чесъна, счукан с малко сол, и няколко листа наситнен босилек. Варим 30 мин на умерен огън, като често бъркаме, за да се изпари водата. Накрая поръсваме с черен пипер и още малко босилек. Отделно сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Поливаме ги с приготвения сос и поръсваме с настърган кашкавал.

Кокосов крем

Прoдукти: 200 г захар, 200 г кокосови стърготини, 750 мл прясно мляко, 4 големи яйца, щипка сол, 1 ванилия, 50 мл полусухо шери, 250 г разбита сметана, 50 г печени и разполовени бадеми /може и захаросани/

Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото, захарта, кокосовите стърготини и щипката сол. Намаляваме котлона и като бъркаме периодично около 30 мин, остявяме сместа да стане на рядък сироп. В дълбока купа с миксер разбиваме яйцата с ванилията на пухкава пяна и като бъркаме непрекъснато, на струйка наливаме 125 мл от сиропа. Тази смес прибавяме към останалия сироп, връщаме на котлона и оставяме да поври 10 мин. Бъркаме през цялото време, за да не загори сгъстилият се вече крем. Сваляме от котлона, наливаме шерито, разбъркваме и оставяме да изстива. Разливаме го в чаши за шампанско, отгоре шприцоваме розички от сметаната и украсяваме с бадемите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Тайните на перфектната домакиня

Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”. Електричеството Ако искате да р...

Консервиране на камби

Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...

Има цветя и за четирите балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Начало