Още рецепти » 02 февруари

 02 февруари

ЗАКУСКА

Милинки с кисело мляко

Прoдукти: 700 г брашно, 2 ч.л. захар, 3 с.л. топла вода, 500 г кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г краве масло, 300 г сирене, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата. После размиваме маята в същата тази вода. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. Разбиваме киселото мляко със содата и прибавяме втасалата мая, солта и брашното. Замесваме меко тесто. Оформяме от тестото топчета и върху всяко топче забождаме по парченце сирене. Нареждаме топчетата едно до друго в тавичка, която обилно сме намазали с масло. Оставяме ги да втасат. После леко ги посипваме с брашно, размесено със сол. Заливаме ги с разтопеното масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Курбан чорба от пиле

Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 2-3 картофа, 1/2 к.ч. разтопено краве масло или олио, 1 яйце, 4-5 стръка джоджен, магданоз, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато омекне. Добавяме обезкостеното и нарязано на малки парченца пилешко месо и нарязаните на кубчета моркови. Заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато месото омекне. След това последователно прибавяме нарязаните на кубчета картофи, обелените и нарязани домати и ситно нарязания джоджен. Когато месото и зеленчуците омекнат напълно, отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитото яйце. Подправяме на вкус с оцет, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме. По желание можем да пуснем в чорбата 2-3 люти чушлета.

Свинско тепси-кебап

Прoдукти: 800 г свинско месо, 3-4 стръка праз, 200 г ориз, 100 г свинска мас, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, измиваме го на течаща вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета. В тавичка разтопяваме маста и изпържваме в нея месото. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания праз, а 3-4 мин след това – почистения, измит и отцеден ориз. Посоляваме, заливаме с 2-3 ч.ч. топла вода и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме тепси-кебапа топъл, поръсен със смес от счукания чесън и оцета.

Торта с банани

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 1/2 ч.ч. брашно, 11/2 ч.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 1 пакетче краве масло (или маргарин), 2 ч.ч. бананово пюре (смачкани с вилица узрели банани и смесени с 11/2 с.л. лимонов сок).

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко, яйцата, солта и сипваме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Прибавяме размекнатото (при стайна температура) масло и банановото пюре. Разбъркваме сместа с дървена лъжица (не работим с вилица, а ако работим с миксер, бъркаме 2 минути на средна скорост). Изсипваме тестото в две намазани с масло и наръсени с брашно тортени форми. Печем в умерено загрята фурна (180°С) 30 минути. След като ги опечем, слепваме двата блата с разбитата до пухкавост с пудра захар сметана.

ВЕЧЕРЯ

Телешка рибица с лук

Прoдукти: 4 парчета телешко месо от рибицата (по 150 г всяко), 2 големи глави лук, 2с.л. олио, сол, пипер, 1 лимон, чесън на прах, 1/2ч.л. риган, 1/4ч.л. сладък червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Смесваме подправките и овалваме в тях месото от двете страни. Нарязваме лука на филийки и го поръсваме леко с олиото. Запичаме го на скара, докато поомекне. Запичаме и месото около 15 мин. Подправяме лука със сол и пипер. Изстискваме сока от лимона и поръсваме с него месото и лука.

Шоколадов крем с ванилов сос

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 4 равни супени лъжици нишесте, 3 супени лъжици какао, 250 г захар, 1 чаена лъжичка ром, ванилов сос, захаросани плодове или плодове от сладко.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в студена вода, прибавяме какаото и го размиваме. Прибавяме останалата вода, млякото, захарта и поставяме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме лъжичката ром и изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да изстине, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Как се отглежда джинджифил

През последните години на пазара се появи една странна подправка, предлагана в натурален вид – като коренища или като прах. Тази “лютива сладост” носи странното име джинджифил. В света е известен с ла...

Диагноза по външността

Визуалната диагностика, чиито основи са положени преди много векове от Хипократ, се прилага и днес от терапевтите - опитният лекар просто е длъжен да разпознае заболяването дори при бегъл оглед на па...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Начало