ЗАКУСКА
Рулца с кайма
Прoдукти:1 пакет готово бутер тесто, 1 белтък, 2 жълтъка, 2 чушки, 250 г кайма, 50 г замразен грах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и ги нарязваме на ситно. Прибавяме каймата, граха, 1 жълтък, черен пипер и сол. Разбъркваме. Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на по-големи квадрати. Намазваме краищата им с белтъка. Разстиламе отгоре плънката, навиваме квадратите на рулца и залепваме намазаните с белтък краища. Нареждаме ги в тавичката със залепената страна надолу. Намазваме ги отгоре с втория жълтък, който сме разбили с малко вода. Печем 15-20 мин при температура 200°С, докато рулцата хванат златиста коричка отгоре.
ОБЯД
Супа от картофи и саздърма
Прoдукти: 500 г картофи, 250 г саздърма, 1 глава лук, 1 домат, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги пускаме да се варят в 1 л подсолена вода, докато омекнат. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, прибавяме ситно нарязаните домати, разбъркваме и изсипваме запръжката в супата. После добавяме натрошената саздърма, подправяме със счукания чесън и сваляме от огъня.
Мусака от пиле и маслини
Прoдукти: 1 пиле, 1/2 ч.ч. ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 1/2 глава чесън, 20 маслини без костилките, 100 г кашкавал, олио, черен пипер, сол, по желание малко шунка.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на ситни парченца. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, леко го позапържваме и тогава слагаме маслините, нарязани на парченца, и счукания чесън. Най-накрая прибавяме и пилешкото месо. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тава. Заливаме със смес от 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, разбитите жълтъци, черен пипер и сол. Печем ястието в умерена фурна. Накрая поливаме със смес от трите белтъка, разбити на пяна, и настъргания кашкавал. Запичаме мусаката 10 минути.
Реване с ванилия
Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.
ВЕЧЕРЯ
Пържена риба в тесто
Продукти за 4 порции: 600 г почистена риба, 5-6 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сок от половин лимон, 2 белтъка, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с олиото и малко топла вода и оставяме сместа малко под похлупак. Нарязваме на порции почистената риба, поръсваме с лимонов сок, смесен с 1 ч.л. олио, и оставяме да престои 15-20 минути. Прибавяме към тестото разбитите на сняг белтъци, овалваме в него посолените и поръсени с черен пипер порции риба и изпържваме от двете страни в сгорещена мазнина.
Печени ябълки със сметана
Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 150 г захар, 150 г сметана, 50 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме ябълките, пълним със захар, редим в тава и запичаме на фурна. Като изстинат, слагаме разбитата с пудрата захар сметана и заливаме със сиропа от печенето.
Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...
Дубай е столица на едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства и се намира в средата на пустинята. Разкошът на най-големия град на едноименното емирство е очарователен. Започне...
В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...
Доста жени са наясно с този проблем от личен опит. Искате да родите, а не можете да забременеете или да износите детето, въпреки че нямате здравословни проблеми? Това е т.нар. психологическо безплодие...