ЗАКУСКА
Кекс със сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Чорба от агнешко месо със спанак
Продукти за 4-5 порции: 300 г агнешко месо, 250 г спанак, 3 с.л. олио, 1 връзка пресен лук, 2 домата /или 1 ч.л. доматено пюре/, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1-2 с.л. разтопено краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в 1,5 л подсолена вода. Когато започне да омеква, прибавяме спанака, който сме попарили с вряла вода и сме го нарязали на ивички. Отделно в олиото задушаваме ситно нарязания лук, към който прибавяме обелените и настъргани или размитото в 1 к.ч. топла вода доматено пюре/. Разреждаме сместа с 1 ч.ч топла вода и я сипваме в чорбата. Преди да отстраним от огъня, застройваме чорбата с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и сме смесили с препеченото брашно. Накрая прибавяме разтопеното масло и поръсваме с черен пипер.
Пиле с бира
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 40 г краве масло, 1 с.л. горчица, 1 ч.ч. бира, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето отвътре и отвън със сол и черен пипер. Намазваме го с горчицата, смесена с половината разтопено масло. Във вътрешността слагаме останалата бучка масло. Увиваме го в домакинско фолио, като внимателно наливаме бирата и сока от 1 лимон. Засукваме краищата на фолиото, за да не изтече течността. Печем 30 мин в силна фурна.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Ризото с пилешко месо
Продукти за 4 порции: бялото месо от 2 пилета, 2 глави лук, 60 г краве масло, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 300 г едрозърнест ориз, 250 мл червено вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. къри, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. сух розмарин, 3 ч.ч. месен бульон, 200 г грах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Сипваме месото, нарязано на кубчета, и също го запържваме. Прибавяме нарязаните на дребно чушки и продължаваме да пържим. Сипваме ориза, наливаме виното и добавяме червения пипер, кърито и размитото доматено пюре. Разбъркваме добре. Поръсваме розмарина, наливаме половината от бульона и добавяме граха. Подправяме с черен пипер и сол и варим на умерен огън, като често разбъркваме и постепенно доливаме останалия бульон. Ястието е готово след 20 мин.
Замразен крем с кафе
Прoдукти: 4 жълтъка, 400 мл течна сметана, 100 г захар, 3 с. л. нескафе, 3 с. л. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 50 мл вода, докато се сгъсти и започне да образува нишка. Жълтъците разбиваме и към тях на тънка струйка прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато. След като жълтъците се сгъстят, прибавяме кафето, разтворено в гореща вода. Накрая добавяме разбитата сметана. Разбъркваме добре сместа, изсипваме в плитък съд и слагаме във фризера. Държим там, докато започне да замръзва по края. Изваждаме и разбиваме в продължение на 1 минута, след което разпределяме крема в метални чаши и отново слагаме във фризера, докато се стегне.
Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...
Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...
Незабележим, но жизненоважен рефлекс, правилното дишане е тайната на добрата форма, на физическото и психическото равновесие. Ценен капитал, от който зависи здравето ни, то може да се развие и поддърж...
Казват, че идеята за създаването на гардеробите с плъзгащи врати принадлежи на самия Наполеон Бонапарт. Когато той се уморил да се бори с безпорядъка в разхвърляните офицерски квартири, заповядал всич...