Още рецепти » 30 юли

 30 юли

ЗАКУСКА

Бухти с мармалад

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 30 г мая, 40 г пудра захар, 2 яйца, кора и сок от половин лимон, 1 к.ч. прясно мляко, сол, мармалад за пълнеж.

Нaчин на приготвяне: Размесваме маята с малко хладно мляко, малко захар и брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме на топло място. Разбъркваме добре брашното, яйцата и лимоновия сок. Прибавяме маята и останалото затоплено брашно, смесено с настърганата лимонова кора, и замесваме стегнато тесто. Ако е нужно, прибавяме още малко мляко. След като омесим тестото, започваме да го удряме по масата, докато започнат да се образуват мехури. Оставяме го след това да почива час и половина на топло място. Разточваме тестото на кори с дебелина 3-4 мм и от корите изрязваме формички. Върху половината от формичките слагаме по малко мармалад, а с другата половина покриваме, като притискаме краищата. Оставяме така приготвените бухтички на топло за 20-30 мин след което ги пържим в дълбок тиган с много мазнина. Оставяме изпържените бухтички да се отцедят от мазнината, след което ги поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия, или ги заливаме с гъст сироп от захар и прясно мляко.

ОБЯД

Супа от домати с фиде

Прoдукти: 4-5 ч.ч. зеленчукова отвара, 4-6 узрели домата, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено фиде, 2-3 листенца целина, четвърт глава лук, 30 г краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука лука и листата от целина. Слагаме ги в отварата и кипваме сместа. Прибавяме обелените и настъргани домати и натрошеното фиде. Варим супата 20 мин на тих огън. Накрая посоляваме на вкус и застройваме с яйцето, което сме разбили заедно с прясното мляко. При поднасяне във всяка порция пущаме по парченце масло и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Печена риба с ориз

Прoдукти: 600 г филе от костур, 80 г краве масло, 150 г ориз, 300 г домати, 2 глави лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парченца, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изпържваме в част от маслото ситно нарязания лук. Сваряваме ориза в подсолена вода, прецеждаме го и разстиламе половината в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме парченца риба, върху рибата разстиламе лука, а върху тях нареждаме нарязаните на кръгчета домати. Покриваме с останалия ориз, слагаме тук там парченца масло и печем под похлупак, докато оризът омекне.

Сребърен кекс

Прoдукти: 6 белтъка, 150 г захар, 1 пакетче краве масло, 150 г брашно, 2 ванилии, 1 с.л. ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло с половината от захарта, докато бухне и побелее. Пресяваме брашното 2-3 пъти, за да поеме въздух. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг. Към разбитото масло прибавяме ванилията и рома, лъжица по лъжица сипваме брашното, а накрая смесваме с белтъците като съвсем леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна, която не отваряме в началото на печенето. Поднасяме кекса, обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържено сирене с чушки

Прoдукти: 400 г сирене, 4-5 чушки, 3-4 с.л. олио, 1 с.л брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките, нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Щом побелеят, прибавяме брашното и разбъркваме. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и готвим, докато сместа се сгъсти. Накрая прибавяме натрошеното сирене и държим ястието на огъня още 5-6 мин, като периодично разбъркваме. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Медена салата с летни плодове

Прoдукти: 250 г малини, 250 г горски ягоди, 250 г боровинки, 2 с.л. мед, 150 мл прясно изцеден сок от касис, 150 мл прясно изцеден портокалов сок.

Нaчин на приготвяне: Заливаме меда с плодовите сокове и бъркаме, докато се разтвори. Смесваме плодовете, разпределяме ги в широки стъклени чаши и заливаме с медения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

ЗАСАЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ДОМАТИТЕ

За ранно производство в полиетиленови оранжерии Подготовка на почвата и засаждане Почвата в оранжериите трябва да бъде много добре обработена и наторена с органичен и минерални торове, съобраз...

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Начало