Още рецепти » 08 ноември

 08 ноември

ЗАКУСКА

Баница с шунка и праз

Прoдукти: 250 г брашно, 100 г маргарин, 30 г хлебна мая, 3-4 стръка праз (бялата част), 250 г шунка, 250 г сметана, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, 1 жълтък, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от брашното, маята, маргарина, малко вода и 1 ч.л. сол. Оставяме го да втаса. През това време задушаваме в разтопеното масло ситно нарязания праз. Щом поомекне, сваляме от огъня, изчакваме да поизстине и прибавяме сметаната, ситно нарязаната шунка и настъргания кашкавал. Подправяме на вкус с индийско орехче, черен пипер и сол. Разделяме тестото на две и разстиламе едната половина в намаслена тавичка, като разтегляме краищата върху стените на тавата. Разпределяме отгоре приготвената плънка и покриваме с останалото тесто. Защипваме краищата на двете кори, за да не изтича плънката. Намазваме отгоре с жълтъка и печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от говеждо месо с карфиол

Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Месен хляб с коричка от бекон

Прoдукти: 20 г сушени гъби, 1 яйце, 700 г телешка кайма, 6 с.л. галета, 1 връзка магданоз, 2 глави лук, черен пипер, сол, 6 дълги ленти бекон, по 2 с.л. олио, горчица и захар, 150 г бяла ряпа, 150 г сметана.

Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите. Нарязваме ситно лука и магданоза. Отделяме водата от гъбите в друг съд, а тях смиламе. Омесваме каймата с яйцето, горчицата, лука, магданоза, гъбите, черен пипер и сол на вкус. Предаваме на омесената кайма форма на хляб и я слагаме в тава. Покриваме "хляба" с беконените ивички. Печем във фурната 1 час при 200 градуса. От време на време овлажняваме "хляба" с водата от гъбите. Обелваме ряпата, нарязваме я на резенчета и я запържваме в сгорещеното олио. Посипваме резенчетата със захар, наливаме 4 с.л. вода и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол на вкус. Изваждаме месния "хляб" от тавата, а отделения сос изсипваме в тенджерка, прибавяме сметаната и слагаме сместа на огъня да кипне. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме "хляба" с ряпата и сметановия сос.

Торта Каролина

Прoдукти: 9 яйца, 180 г брашно, 150 г захар, 1 ванилия; зa крема: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 250 г масло, 120 г пудра захар, 200 г кристална захар, 50 г стафиди, 50 г сушени кайсии, 150 г орехи, 150 г сметана.

Нaчин на приготвяне: Жълтъците разбиваме с част от захарта до побеляване. Отделно разбиваме белтъците, като към тях постепенно прибавяме останалата захар до образуване на плътна пяна. Смесваме с жълтъците и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, прибавяме брашното и ванилията. Изсипваме в тортена форма, покрита с фолио, и печем в умерена фурна. Размиваме брашното за крема в млякото и варим на умерен огън до сгъстяване. Маслото разбиваме с пудрата захар до побеляване и после при непрекъснато бъркане прибавяме по малко от млечната смес. Разбъркваме добре. Кристалната захар карамелизираме с малко вода и счукани орехи. Изсипваме в леко намазана с масло тавичка и като изстине, начукваме на дребно. Изпечения блат нарязваме с конец на три блата. Първия пласт намазваме с крем, посипваме с една трета от кроканта и една трета от нарязаните на ситно сушени кайсии и стафиди. Процедурата повтаряме и за втория блат. Върху третия намазваме сметаната. Наръсваме със смес от парченца крокант, стафиди и кайсии.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек със сметана

Продукти за 1 порция: 250 г месо от бонфилето, 1 глава лук, магданоз, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 с.л. сметана, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Оформяме месото на пържола, без да го начукваме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да отлежи 30 мин. След това го изпържваме в съвсем малко количество сгорещена мазнина. В същата мазнина изпържваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Връщаме изпържения бифтек, заливаме със сметаната, поръсваме с настърганата лимонова кора и отстраняваме от огъня.

Жълтъчена пяна

Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Да отгледаш орхидея

Легендите и загадъчните истории за нея са безброй. Преди е красила кралските дворци, днес можем да я отгледаме у дома. Митове и легенди Преди 2500 години китайският мъдрец Конфуций препоръчв...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Вашите торти

Торта Мока Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, каф...

Начало