Още рецепти » 15 май

 15 май

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Чорба от коприва с киселец

Прoдукти: 400 г коприва, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 1 корен пресен лук, 1 с.л. брашно, 100 г киселец, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Потапяме копривата за 3-4 мин в 1 л вряща вода. Отцеждаме и я прекарваме през месомелачка. Задушаваме в половината от олиото и я заливаме с водата, в която сме я попарили. Отделно задушаваме в малко вода нарязания на тънки филийки стар лук, ситно нарязаните магданозен корен и пресен лук. Прибавяме задушената смес към чорбата. Отделно в останалото олио запържваме препеченото брашно. Разреждаме запръжката с малко бульон и я сипваме в чорбата. Прибавяме ситно нарязания киселец и зърната черен пипер, посоляваме и варим още 20 мин на умерен огън.

Мусака от салам със сирене Крема

Прoдукти: 300 г пресен салам, 1 опаковка готово картофено пюре, 60 г краве масло, 2 яйца; зa заливката: 1 пакетче сирене Крема, 2 яйца, 3-4 с.л. заквасена сметана, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме картофеното пюре според инструкцията на опаковката. Прибавяме 40 г масло и разбитите яйца, посоляваме на вкус и разбъркваме много добре. Разстиламе половината от пюрето в намаслена тавичка, разпределяме отгоре ситно нарязания салам и покриваме с останалото пюре. Завиваме тавата с алуминиево фолио и печем 15 мин в умерено загрята фурна. Отделно разбиваме яйцата със сметаната. Прибавяме сиренето и пасираме. Накрая подправяме с мащерка и черен пипер и заливаме мусаката с тази смес. Запичаме отново във фурната, докато се образува червеникава коричка.

Кокосово руло

Прoдукти: 2 пакета меки бисквити, 200 мл вода, 3 с.л. захар, 2 с.л. мед, 4 с.л. какао; зa пълнежа: 200 г пудра захар, 5 с.л. кокосово брашно, 2 ванилии, 180 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Водата, захарта, какаото и меда слагаме да заврят. От изстиналия разтвор и смлените бисквити омесваме тесто. Разстиламе го върху найлон, с дебелина 0,5 см. От продуктите за пълнежа разбиваме пухкав крем и нанасяме върху тъмния пласт. С помощта на найлона, оформяме руло. Слагаме го 1 час в хладилника, за да стегне.

ВЕЧЕРЯ

Панирани крилца

Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.

Ягодов крем със сметана

Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апетитки

Апетитка със зелени чушки Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио...

Ще си имаме още едно дете!

Появата на второ дете в семейството се изживява трудно от неговото братче или сестриче, особено ако е невръстно. Светът, съставен от „мама, татко и аз", изведнъж се срива напълно, а виновник за т...

Шишчета

Зеленчукови шишчета Продукти за 4 порции: 1 патладжан, 2 червени чушки, 8 дребни лукчета, 8 по-едри печурки, 100 г топено сирене, 100 г пушено сирене, 1 зелен домат, 2 с.л. олио; за маринатата: ...

Площадката пред входната врата

Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен ра...

Начало