Още рецепти » 11 юли

 11 юли

ЗАКУСКА

Попара с кисело мляко, запечена в гювече

Продукти за 1 гювече: 100 г сирене, 50 г краве масло, 2 филии бял хляб, 1 к.ч. кисело мляко, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Намазваме гювечето с масло и слагаме в него хляба, нарязан на малки залъци. Натрошаваме отгоре по-голямата част от сиренето. Слагаме маслото, захлупваме и запичаме във фурната,докато хлябът се зачерви. Отделно разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме останалото натрошено сирене и заливаме гювечето с тази смес. Връщаме отново във фурната и без да захлупваме допичаме до зачервяване на заливката.

ОБЯД

Жътварски таратор

Продукти за 4 порции: 500 г краставици, 1 л вода, 1-2 с.л. оцет, сол, копър

Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме водата и подправяме на вкус с оцет и сол. Поръсваме със ситно нарязан копър.

Моркови със зелен фасул и сметана

Продукти за 4 порции: 300 г моркови, 300 г зелен фасул, 1 с.л. брашно, 20 г краве масло, 1 к.ч. сметана, захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на парчета и прибавяме нарязаните на кубчета моркови. Посоляваме, заливаме с вряла вода и задушаваме, докато омекнат. Правим светла запръжка от маслото и брашното и разреждаме със сметаната и малко бульон от зеленчуците. Варим, докато сосът се посгъсти. Прибавяме задушените фасул и моркови. Поръсваме 1-2 щипки захар и варим още 5-6 мин.

Грис фламери

Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от ориз и сирене

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. ориз, 150 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. галета, 1 к.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 500 мл подсолена вряща вода, прибавяме малко мазнина и го сваряваме. След като изстине, прибавяме натрошеното сирене и 1 яйце. Омесваме и от сместа правим крокети. Потапяме ги последователно в разбитото яйце и галетата и пържим в сгорещена мазнина.

Пияни плодове

Прoдукти: 400 г диня, 2 портокала, 1 лимон, 5 кайсии, 1 киви, 1 бутилка червено вино, 1 к.ч. черешов ликьор, 100-150 г захар, 100 мл вода.
В тенджера кипваме захарта с водата,нарязания на парченца лимон и единия портокал. Разбъркваме, за да се разтвори захарта. Оставяме 4-5 минути да ври, пресипваме в голям съд ,а след като изстине, добавяме виното и алкохола. Почистваме останалите плодове, пускаме ги в течната смес и всичко разпределяме в чаши, които оставяме на хладно за около 2 часа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какви са симптомите при острия гастрит

При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви. Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието ...

Как да изберем растения за аквариума

Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...

Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

В богат асортимент с различни търговски марки в изключително красиви опаковки се предлага чаят по света. Известно е, че за целта се използват преработените връхни листенца на растението Thea sinensis ...

Как се поставят фототапети

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало