Още рецепти » 15 март

 15 март

ЗАКУСКА

Понички с шоколад

Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.

ОБЯД

Супа от картофи

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 2 моркова, 1 главичка целина, 5 картофа, 20 г ориз, 1 яйце, лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода лука, морковите и целината, нарязани на кубчета. Прецеждаме бульона и сипваме в него нарязаните също на кубчета картофи. След като поврят, прибавяме ориза. Готовата супа застройваме с лимона и яйцето.

Мусака с хляб

Продукти за 5 порции: 250 г сух хляб, 250 г кайма /смес/, 250 мл прясно мляко,100 г сирене, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 3 червени домата, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; зa заливката: 1 с.л. брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, 30 г краве масло, 25 г кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубченца и го запичаме на фурна до златист цвят. Задушаваме ситно нарязания лук с олио и малко вода. Добавяме червения пипер и каймата. Задушаваме като разбъркваме, докато каймата стане дребнозърнеста маса. Прибавяме хляба, доматеното пюре, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черния пипер, солта, половината от ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре. На дъното на тавичка или гювечета нареждаме кръгчета червени домати. Върху тях разстиламе сместа. Печем 20 мин в умерена фурна. През това време приготвяме заливка от брашното, киселото мляко, остатъка от прясното мляко, яйцата, разтопеното масло, настъргания кашкавал и сол на вкус. Разбиваме добре и към края на печенето разливаме заливката равномерно върху мусаката. Допичаме при същата температура. Поднасяме мусаката, поръсена с останалия магданоз.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода

Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.

ВЕЧЕРЯ

Шунка с червен лук

Продукти за 4 порции: 4 резенчета шунка, половин пакетче краве масло, 3 глави червен лук, 1 равна с.л. пудра захар, 3 с.л. ябълков оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В огнеупорна тенжерка затопляме шунката в разтопеното масло. Нарязваме червения лук на ситно и го запържваме отделно от шунката. Добавяме пудрата захар и ябълковия оцет, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да ври 2-3 мин, като непрекъснато бъркаме. Заливаме шунката с така приготвения сос и сервираме веднага.

Ябълков десерт

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, 2-3 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните и ги оцеждаме. Изсипваме половината в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях обелените и настъргани ябълки, поръсваме с орехите и покриваме с останалата част от сварените макарони. Разбиваме яйцата със захарта, разбъркваме с млякото и ванилията и заливаме сладкиша. Запичаме в силна фурна до порозовяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Наследствен ли е ракът на гърдата?

За коварната болест, ранната диагностика и успешното лечение разговаряме с д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог с дългогодишен опит в лечението на мамологични заболявания. - Д-р Василев, наследс...

Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми? Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното...

Декор превзема вратата!

За да я направите забележима и... забележителна, достатъчно е да се снабдите с тапет, бои, стикери-ваденки и т.н. Лесно и ефектно Нужен ви е добре подбран стикер, за да преобразите основно е...

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Начало