ЗАКУСКА
Оризови тиганици
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1-2 яйца, черен пипер, 1-2 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, като внимаваме да не се развари. Прецеждаме и измиваме с хладка вода. Разбиваме яйцата и ги прибавяме към ориза заедно с настърганото сирене и черния пипер. Сгъстяваме с брашно, за да се гребе от сместа, без да се разсипва. Сгорещяваме олио в тиган и пускаме от сместа, като притискаме с лъжицата. Изпържваме тиганиците от двете страни.
ОБЯД
Сурова супа от домати
Продукти за 4 порции: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Задушено пиле лютика
Прoдукти: 1 пиле (около 1,5 кг), 800 г картофи, 12 зелени чушки, 3 средно големи патладжана, 6 червени домата, 1/3 пакетче краве масло, 4-5 стръка магданоз, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пилето, изцеждаме и го поставяме в средата на глинен гювеч. Около него разстиламе обелените и нарязани на ситно картофи, върху тях - опечените, обелени и разделени по дължина патладжани, отгоре - обелените и почистени от семките чушки и най-отгоре -обелените домати. Всеки ред поръсваме с малко сол и черен пипер. Най-отгоре разпределяме маслото, сипваме 1 ч.ч. вода и поръсваме едро накъсания магданоз. Печем ястието в силна фурна. Малко преди да го извадим махаме капака, за да хване пилето коричка. Поднасяме със сухо бяло вино.
Студено суфле
Прoдукти: 4 яйца, 500 г сметана, 130 г захар, 200-300 г пресни малини, 5 с.л. желе от малини, 1 с.л. ликьор от вишни.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците с половината от захарта, докато станат на пяна. Отделно разбиваме белтъците с останалата захар, докато получим гъст сняг. Прибавяме 2 с.л. желе от малини, разбитите със захарта жълтъци и накрая - сметаната. Изсипваме получената смес в дълбок порцеланов съд и я оставяме в хладилник да замръзне. Приготвяме сос от останалото малиново желе, ликьора от вишни и 4 с.л. вода. Изваждаме охладеното суфле от хладилника и преди сервиране го украсяваме с пресните малини. Соса сервираме отделно.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтенца с бира
Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 бира, лимонов сок, лют сос, черен пипер, 1 ч.ч. кетчуп, хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с лука, галетата и яйцата. Оформяме малки кюфтенца, изпичаме ги във фурната или ги изпържваме до златисто. Отцеждаме ги от излишната мазнина върху кухненска хартия. В тиган смесваме останалите продукти и оставяме да врат около 15 минути. Изсипваме кюфтенцата вътре и оставяме ястието на слаб котлон още 30 минути.
Крем “Тути фрути”
Прoдукти: 300 г пресни плодове /малини, черници, къпини/, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. пудра захар, сокът и настърганата кора на 1 лимон, 30 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер млякото заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Разпределяме крема в стъклени чаши и го оставяме леко да желира. Тогава слагаме плодовете /те трябва да потънат в сместа/ и оставяме крема да желира напълно.
Няма строги правила за домашното аранжиране на картини, рисунки и фотографии - постъпете, както ви харесва, доверявайки се на интуицията си. Съществуват обаче някои тънкости, с чиято помощ ще постигне...
Растежът на едно дете се следи от родителите и семейния лекар. В здравната карта се отбелязват периодичните прегледи и данните от антропометричните измервания – ръст, тегло, обиколки на главата и на г...
Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...
Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...