Още рецепти » 18 юли

 18 юли

ЗАКУСКА

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

ОБЯД

Чорба от агнешки дреболии

Прoдукти: 1 комплект агнешки дреболии, 1 връзка пресен лук, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, 1 с.л. оцет, черен пипер, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме черния дроб, сърцето, момиците и бъбреците на едно агне да се варят в 1,5 л подсолена вода. След като се сварят ги нарязваме на еднакви парченца, а бульона прецеждаме. Отделно запържваме ситно нарязания пресен лук в сгорещеното олио, зачервяваме с червения пипер и изсипваме в супата, където сме върнали и нарязаните дреболии. Прибавяме ориза и десетина зърна черен пипер и оставяме чорбата да ври до увирането на ориза. Малко преди да я свалим от огъня посоляваме и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Застройваме супата с яйцата, разбити с киселото мляко и оцета.

Пъстра яхния

Прoдукти: 600 г крехко месо, 1 глава лук, 4-5 с.л. мазнина, 2 патладжана, 2 тиквички, 3-4 чушки, 3 домата, 2 моркова, корен магданоз, пащърнак, парченце целина, 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. горчица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Обелваме магданоза, пащърнака и целината и заедно с останалите зеленчуци ги нарязваме на кръгчета. В тенджера под налягане загряваме мазнината, слагаме патладжаните и разбъркваме. Прибавяме месото, нарязано на хапки, останалите зеленчуци, червения пипер, солта, черен пипер на вкус и горчицата. Заливаме с 1 ч.ч. топла вода, затваряме капака и варим 20 минути от момента на завирането. След като отворим тенджерата, изваждаме корените и поднасяме ястието топло.

Руло от бишкотено тесто

Прoдукти: 4 яйца, 4 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 бакпулвер, кора от 1 лимон, конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с миксер заедно със захарта. Прибавяме брашното, смесено с пакпулвера, настърганата лимонена кора и накрая разбитите на твърд сняг белтъци. Добавяме разтопеното масло. Изсипваме сместа в предварително намаслена и поръсена с брашно тава. Печем до златисто. Докато сладкишът е още горещ навиваме на руло и пак развиваме. След като поизстине, намазваме с конфитюр и навиваме рулото.

ВЕЧЕРЯ

Октопод с бяло вино

Прoдукти: 1 кг октопод, 4-5 с.л. зехтин, 2 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. печени белени фъстъци, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме октопода. Подсушаваме и го нарязваме на парчета, които при непрекъснато бъркане запържваме около 10 мин в сгорещения зехтин. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук и счуканите фъстъци. Подправяме с черен пипер и сол на вкус, разбъркваме и заливаме с виното. Захлупваме и задушаваме 15 мин на умерен огън.

Тирамису с вишни

Прoдукти: 500 г мека извара, 4 с.л. захар, 1 с.л. вишнев ликьор, 250 г пресни вишни, 16 бишкоти, 2 с.л. какао, 3-4 капки ванилова есенция, пресни вишни за украса.

Нaчин на приготвяне: Смесваме изварата със захарта, ваниловата есенция и ликьора и разбиваме на пухкав крем. /Ако е необходимо, добавяме малко прясно мляко./ Разпределяме бишкотите в широки стъклени чаши и разстиламе върху тях на последователни пластове обезкостените вишни и крема. Завършваме с крем. Оставяме десерта за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме обилно с какао и украсяваме с цели вишни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...

Консервиране на чушки

Маринована капия Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка...

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Начало