Още рецепти » 31 май

 31 май

ЗАКУСКА

Бързи бухти

Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Спанакова бурания

Продукти за 4 порции: 700-800 г спанак, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 глава чесън, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук до омекване, прибавяме брашното, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Отделно запарваме спанака във вряща подсолена вода. Изцеждаме, нарязваме го на ивички и го прибавяме към запръжката. Заливаме всичко с 4-5 ч. ч гореща вода, прибавяме счукания чесън и оставяме да уври.

Мусака – мозайка

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 2 глави лук, 2 моркова, 1 глава целина, 3 картофа, 1 тиквичка, 1ч.ч. зелен фасул /нарязан на парчета/, 5 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Запържваме оризът в 2 с.л. от олиото, заливаме го с 300 мл гореща вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме лука на филийки, а морковите, целината, тиквичката и картофите - на кубчета. Сваряваме нарязаните зеленчуци в подсолена вода като ги пускаме последователно: моркови, целина и лук. Накрая сипваме тиквичките и картофите.

След като се сварят, запържваме зеленчуците в останалата част от олиото и добавяме ориза и нарязаните на ситно 2 домата и магданоз. Разбъркваме сместа добре и подправяме с черен пипер и сол. В намаслена тавичка нареждаме един ред домати, нарязани на филийки, а върху тях изсипваме на равномерен пласт зеленчуковата смес и покриваме отново с ред филийки от домати. Заливаме с яйцата, разбити с прясното мляко. Печем в умерена фурна до зачервяване.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.


ВЕЧЕРЯ

Гъби в гювечета

Продукти за 4 порции: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче

Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.

Шоколадова пяна

Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Прибавяме брендито. Постепенно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Посланието на детската рисунка

Докато рисува, детето разкрива своя мъничък свят, изтъкан от скрити радости и несподелени тревоги. Невръстните му творби съвсем не са лишени от смисъл и символика. Напротив, ако се опитате да разтълку...

Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Направете си алпинеум в градината

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Начало