Още рецепти » 28 септември

 28 септември

ЗАКУСКА

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

ОБЯД

Кремсупа от картофи с прясно мляко

Продукти за 5 порции: 500 г картофи, половин пакетче краве масло, 1 морков, 1 малка глава лук /или бялата част от 1 стрък праз/, 1 препълнена ч.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 ч.ч. вода, 1 жълтък, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в половината от мазнината, докато омекнат. След това заливаме с кипящата вода, прибавяме нарязаните картофи и сваряваме всичко на умерен огън. Претриваме сместа през цедка и я връщаме в прецедения бульон. Запържваме брашното в половината от останалата мазнина, разреждаме с 2/3 от млякото и го сипваме в супата. Посоляваме и варим още 10 мин, след което застройваме с жълтъка, който сме разбили с останалото мляко. Прибавяме останалото масло и поднасяме.

Печени ребра по китайски

Продукти за 4-5 порции: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 г краве масло, 2 големи глави лук

Нaчин на приготвяне: Заливаме чаените листа с кипящата вода, киснем 5 мин и прецеждаме чая. Добавяме соевия сос, карамфила, анасона, половината захар и счукания чесън. Оставяме маринатата да изстине. Варим ребрата около 20 мин. Изваждаме ги и ги обливаме с топла вода. Хубаво ги накисваме в маринатата и оставяме съда 4 часа в хладилника, като периодично обръщаме ребрата. Загряваме фурната на 180°С. Нареждаме ребрата на пергаментова хартия върху решетката на фурната и печем 45 мин като периодично ги мажем с маринатата. В тиган с дебело дъно стопяваме маслото. Задушаваме нарязания на много тънки филийки лук 2-3 мин. Поръсваме с останалата захар и малко засилваме котлона. Продължаваме да пържим, докато лука поруменее равномерно. Бъркаме постоянно. Наливаме 75 мл от маринатата и намаляваме котлона. Оставяме лучената смес да покъкри 5 мин., прехвърляме я в купа и пасираме на каша. С част от този сос намазваме ребрата и печем още 5 мин. Сервираме ги заляти с останалия сос.

Сиропирано руло

Прoдукти: 5 яйца, 100 г пудра захар, 2 с.л. какао на прах, 2-3 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 3 белтъка за крема, 250 г кристална захар за сиропа; зa плънката:1/2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2/3 ч.ч. горещо прясно мляко, 1 с.л. какао на прах, 200 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 ч.л. ром /или 1 ванилия/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар. Прибавяме брашното и какаото. Изсипваме сместа в правоъгълна тава, предварително намазана с разтопено краве масло, поръсена с брашно и застлана с тънка хартия. Печем двадесетина минути. През това време приготвяме плънката, като смесваме ореховите ядки с горещото прясно мляко. Отделно разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване и прибавяме към него ореховите ядки. Накрая слагаме какаото и рома /или ванилията/.
Обръщаме готовия блат, докато е топъл, върху влажна кърпа, разстиламе върху него плънката, увиваме го на руло и го държим така, докато изстине. Освобождаваме изстиналото руло от кърпата и го слагаме в камерата на хладилника да замръзне. След това го намазваме с крем от леко разбитите белтъци и го заливаме с гъст сироп, приготвен от кристалната захар и 1 ч.ч. вода.

ВЕЧЕРЯ

Киевски котлет

Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.
От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко.
Нaчин на приготвяне: Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко смея поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.

Желиран ябълков крем

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 белтъка, сок от 1 лимон, 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора, 3 ч.л. желатин; зa крокана: 1 к.ч. захар, 20 г краве масло, 1 к.ч. запечени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в съвсем малко вода обелените и едро нарязани ябълки. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги пасираме. Прибавяме белтъците и захарта и разбиваме с миксер, докато сместа побелее. Прибавяме сока и кората от лимона, а също така желатина, който сме киснали в 1 к.ч. студена вода, докато набъбне, а след това сме бъркали върху огън, докато се разтвори. Разбъркваме добре ябълковата смес и я изсипваме в предварително намокрена форма. Охлаждаме в хладилник и изсипваме десерта в широка стъклена чиния. Приготвяме светъл карамел от захарта, прибавяме маслото и отстраняваме от огъня. Веднага заливаме опечените и счукани орехови ядки, които сме изсипали в намаслена чиния. Охлаждаме така приготвения крокан до вдвърдяване, счукваме го и поръсваме с него ябълковия крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Сега се прави нова ягодова градина

До края на април имате предостатъчно време да си създадете нова ягодова градина или да попълните старата с нова смяна. Системите и разстоянията на засаждане зависят основно от начина на отглеждане. Из...

Консервиране на дюли

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Начало