ЗАКУСКА
Кекс с телешки салам
Прoдукти: 200 г телешки салам, 150 г брашно, 1 пакетче краве масло, 4 яйца, 150 г пушено сирене с гъби, 1 бакпулвер, 1 ч.л. ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, пресятото с бакпулвера брашно, нарязания на дребни кубчета салам, черен пипер и сол на вкус. Забъркваме гладко тесто и прибавяме към него нарязаното на малки кубчета пушено сирене. Разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена кексова форма. Поръсваме отгоре с ким и печем в гореща фурна. Нарязваме готовия кекс на филии и го поднасяме топъл.
ОБЯД
Чорба с кисело мляко
Продукти за 4-5 порции: 5 картофа, 4 моркова, половин глава целина, 2-3 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината, морковите и картофите на кубчета. Сипваме всичко в подходящ съд, заливаме с 5 ч.ч вода и варим на умерен огън. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Сипваме киселото мляко, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поднасяме чорбата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Моркови с бамя консерва
Продукти за 4-5 порции: 2-3 моркова, 1 малка глава целина, 5-6 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 буркан бамя, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и морковите на кубчета. Задушаваме ги, докато омекнат, в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме брашното и размитото с малко вода доматено пюре и позапържваме. Сипваме бамята от буркана, посоляваме и варим 15-20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от печени чушки
Продукти за 5 порции: 1 кг червени чушки, 2 яйца, 2 глави лук, 1-2 к.ч. галета, чубрица, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Отцеждаме отделения сок и ги смесваме с настъргания лук, яйцата, чубрица и сол на вкус. Сипваме толкова галета, че да получим тесто за кюфтета. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещеното олио.
Крем със смокини, лешници и сусам
Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.
Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.
Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...
Белият имел е паразитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй к...
Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...
Раждането с помощта на хирургическа интервенция става все по-популярно в целия свят - жените го предпочитат, защото им спестява болките и страданието. Все пак данните, оповестени от шотландски гинекол...