ЗАКУСКА
Сладки бухти
Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Супа от картофи с кренвирши
Продукти за 4 порции: 5-6 картофа, 2-3 кренвирша, 60 г краве масло, 2 жълтъка, 1-2 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато омекнат, след което ги пасираме и ги връщаме в отварата. Оставяме супата само да възври, отстраняваме от огъня, като прибавяме маслото. Застройваме с жълтъците, разбити с прясното мляко. Поднасяме супата с леко запържените кренвирши, нарязани на хапки.
Картофи плакия
Продукти за 5 порции: 1 кг картофи, 8 с.л. олио, 2 моркова, 1 главичка лук, парче целина, 4 домата, 5 скилидки чесън, половин лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, целината и морковите на дребно и ги задушаваме в мазнината и малко вода до омекване. Обелваме картофите и ги нарязваме на средно дебели кръгчета. Смезваме задушените зеленчуци с картофите, посоляваме, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме кръгчета от доматите и полукръчета от лимона, на който сме обелили кората. Заливаме ястието с малко гореща вода, поръсваме със смес от нарязаните на кръгчета скилидки чесън и част от дребно нарязаните магданоз и копър. Печем в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с останалата част от копъра и магданоза.
Лимоново суфле
Прoдукти: 100 г краве масло, 200 г брашно, 2 лимона, 500 мл прясно мляко, 300 г захар, 8 яйца, 2-3 с.л. ром, 1 ванилия, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Охлаждаме и прибавяме половината от захарта. При непрекъснато бъркане слагаме един по един жълтъците, а след това сипваме рома, настърганата кора и сока от 1 лимон. Накрая ароматизираме с ванилията и внимателно съединяваме с белтъците, разбити с малко захар. Поръсваме с малко захар намаслена форма за кекс и изсипваме в нея приготвената смес. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна. Отделно обелваме втория лимон и го нарязваме на тънки кръгчета. Заливаме го със сироп, сварен от останалата захар и 1 ч.ч. вода и го поднасяме към суфлето.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от леща
Продукти за 4 порции: 250 г леща, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата. Отцеждаме и пасираме.Прибавяме настъргания лук, изпърженото в мазнината брашно, 2 яйца, сол и черен пипер. Омесваме с галета, докато получим достатъчно гъста смес. По желание можем да прибавим магданоз, чубрица или чесън. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно, потапяме в разбито яйце и пържим в горещо олио.
Жълтъчена пяна
Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.
Бъркани яйца с картофи Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат ...
Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...
Миди с бира Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 2 бутилки светла бира, 1 дафинов лист, 2-3 стръкчета прясна мащерка, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите м...
Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви чер...