Още рецепти » 15 юли

 15 юли

ЗАКУСКА

Домашни кифлички

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.

ОБЯД

Студен борш

Продукти за 6 порции: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол

Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.

Телешко, задушено с пресен лук

Продукти за 4-5 порции: 800 г телешко месо без кости, 1 с.л. винен оцет, 2 връзки пресен лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 5-6 домата, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го, подсушаваме го и го нарязваме на хапки. Заливаме парченцата месо с 1,5 л хладка вода, в която сме сложили винения оцет. Прибавяме ситно нарязания пресен лук и червения пипер, посоляваме на вкус и варим без да захлупваме, докато се изпари водата. Тогава слагаме олиото и обелените и настъргани на едро ренде домати. Захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато месото омекне напълно. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме много ситно нарязаните скилитки чесън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Сладкиш с кайсии

Прoдукти: 400 г юфка, 1 пакетче сирене „Крема”, 1 пакетче краве масло, 200 г захар, 1 к.ч. лимонов сок, 12 яйца, 1 компот от кайсии, канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и отцеждаме. Разбиваме сиренето заедно със захарта и размекнатото масло на гладък крем. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата и лимоновия сок. Сипваме готовия крем при юфката и внимателно разбъркваме. Разстиламе половината от сместа в намаслена тавичка и отгоре покриваме с отцедените, обелени и нарязани кайсии. Върху тях разстиламе останалата юфка, поръсваме с канела и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Прoдукти: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Течен шоколад

Прoдукти: 250 г сухо мляко, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 6-7 с.л. какао, 1 щипка лимонена киселина, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 250 мл вода. Прибавяме лимонената киселина към сиропа. След това постепенно при непрекъснато бъркане сипваме сухото мляко. Разбиваме много добре сместа и я прецеждаме през цедка. После като продължаваме да бъркаме прибавяме постепенно маслото, което предварително сме разбили. От така приготвената смес отделяме 1 ч.ч. и прибавяме към нея ванилията. В останалата смес сипваме какаото. Накрая разпределяме течния шоколад в чашите за поднасяне, като редуваме светъл и тъмен слой.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Основни правила за резитба на чимшира

Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...

Градинското осветление

Осветлението е характрен елемент от съвремения дизайн на градината. Дневната светлина прави достъпни за окото нейните багри и форми. От градината обаче изискваме да е хубава както денем, така и нощем,...

Консервиране на краставици

Хрупкави краставички Прoдукти: 2 кг краставички, 1 глава чесън, 10 цвята копър, 1 щипка захар, 100 г сол, 10 листа от черен касис. Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме зеленчуците. Почис...

Как да сготвим пъстърва?

Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...

Начало