Още рецепти » 28 февруари

 28 февруари

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Супа от домати и грис

Продукти за 4-5 порции: 750 г домати, 1 к.ч. грис, 60 г краве масло, 3 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол, листа от магданоз и целина.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и леко ги посоляваме. Сваряваме ги в 1 ч.ч. вода, претриваме през цедка, заливаме ги с 1 л вода и оставяме да заврят отново. Прибавяме на тънка струя и при непрекъснато бъркане гриса и варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязаните листа от магданоз и целина и поръсваме с черен пипер. Поднасяме супата с нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца.

Зеленчуков киш

Прoдукти: 175 г брашно, 6 с.л кисело мляко, 4 с.л зехтин, 1 ч.л. чесън на прах, 100 г шунка, 10 печурки, 100 г броколи, 2 яйца, 50 мл сметана, 25 мл прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: В голяма купа смесваме брашното, киселото мляко, зехтина и чесъна на прах. От посочените продукти омесваме гладко тесто. Разточваме го и с него покриваме кръгла форма с диаметър 23 см, като отстраняваме стърчащите краища от ръба. Броколите накъсваме на розички и ги пускаме във вряща подсолена вода за 2 минути. Шунката нарязваме на кубчета, а гъбите - на полумесеци и заедно с броколите ги изсипваме върху разточеното тесто. Яйцата, сметаната, млякото и солта разбиваме добре и с получената смес поливаме киша. Печем 20-30 минути при температура 190°С.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от тиква и ябълки

Продукти за 4 порции: 600 г тиква, 200 г ябълки, 20 г краве масло, 120 мл олио, 250 мл прясно мляко, 20 г грис, 2 яйца, 25 г галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквата на едро ренде и я слагаме в прясното мляко. Прибавяме гриса и варим до получаването на гъста каша /около 10 мин/. Към охладената каша прибавяме настърганите ябълки, яйцата, солта и захарта. Размесваме и оформяме кюфтета, които овалваме в галета и изпържваме от двете страни в сгорещено олио.

Ашоре

Продукти за 4 порции: 400 г чукано жито, 200 г кристална захар, 50 г орехови ядки, 1 с.л. нишесте, 100 г стафиди, 1 ч.л. розова вода, 2 с.л. пудра захар, канела.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и добре измиваме житото. Заливаме го с вода и го варим на тих огън, докато омекне. Отделяме около 1/3 от свареното жито, а останалото пасираме през цедка, докато получим житна каша. Към получената каша прибавяме кристалната захар, размитото със студена вода нишесте, стафидите, едро нарязаните орехи, запазените цели зърна от свареното жито. Варим сместа около 10 мин при непрекъснато бъркане. След това отстраняваме от огъня, разбъркваме, разпределяме по чиниите, ароматизираме с розова вода и поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цветна светлина в дома

Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да з...

Зелеви сарми

Зелеви сарми със зрял фасул Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaчин на приготв...

Преборете се с дървесните гъби

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Начало