ЗАКУСКА
Кекс със сирене
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Чорба от дребни рибки и зелев сок
Продукти за 5-6 порции: 300-400 г дребна риба, 1 глава лук, 1/2с.л. брашно, 1 яйце, 1/2с.л. оцет, магданоз, девисил, черен пипер, сол, 4 ч.ч. зелев сок, 3-4 ч.ч. гореща вода.
Нaчин на приготвяне: Смесваме зелевия сок с горещата вода и прибавяме ситно нарязания лук. След като течността заври, пускаме рибките и леко посоляваме. Варим чорбата на умерен огън, като внимаваме да не се разварят рибките. От брашното, 1-2 с.л. студена вода и оцета приготвяме кашица, която сипваме в тенджерата. След 5-6 мин отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, девисил и черен пипер.
Печени скумрии с вино
Продукти за 4 порции: 4 скумрии, 1 -2 глави лук, 1 морков, 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 150 мл бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нареждаме почистените скумрии в тавичка. Около тях разстиламе лука и моркова, нарязани на колелца. Прибавяме дафиновия лист, лимоновия сок и олиото. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Заливаме с виното и печем в слаба фурна, докато продуктите омекнат.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от праз
Продукти за 4 порции: 1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.
Печена тиква
Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дъното на тавичка с филийки от тиквата и поръсваме отгоре със суров ориз и захар. Отново нареждаме тиква и отново поръсваме ориз и захар. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с филийки от тиквата. Заливаме с прясно мляко, така че млякото да покрие тиквата с около 1 см слой. Печем в умерено загрята фурна.
Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...
Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....
Има едно място във Велинград, което всеки гостенин посещава. Заради него идват от далечни места в града с най-многото минерални извори. Това е Клептуза – истинско чудо на природата, облагородено от чо...
Невинаги е наложително при първата болка в стомаха, появата на цирей или на силно главоболие веднага да викате лекар. Без да прилагате самолечение, можете да облекчите състоянието си и евентуално да п...