ЗАКУСКА
Макарони със сирене
Прoдукти: 250 г тънки макарони, 250 г сирене, 2 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме на едро макароните и ги слагаме да се варят в 6-7 ч.ч. подсолена вода около 1 час. Прецеждаме макароните, прибавяме добре запърженото масло и половината от натрошеното сирене и разбъркваме. Изсипваме в голяма чиния, отгоре натрошаваме останалото сирене и поръсваме с още малко запържено масло. Макароните можем да приготвим по същия начин с кашкавал вместо сирене.
ОБЯД
Супа с шунка и картофи
Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.
Варени кюфтета с винен сос
Прoдукти: 500-600 г телешка кайма, 1 малка главна лук, 1 яйце, 2 филии сух бял хляб, 2 с.л. ориз, 15-20 сушени сини сливи, 1 к.ч. ароматно вино, половин пакетче краве масло, 2 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. нишесте, 1 връзка корени за супа, 1 щипка кимион, бахар, канела, черен пипер, захар, сол, костена отвара.
Нaчин на приготвяне: Почистваме корените за супа, нарязваме ги и ги варим в костената отвара /или в гореща леко подсолена вода/, Накисваме сините сливи във вода, след което ги отцеждаме и отстраняваме костилките им. Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук, яйцето, почистения и измит ориз, кимиона, черен пипер, бахар и сол на вкус. Оставяме сместа да отлежи 15-20 мин, след което правим от нея малки кюфтета. В средата на всяко кюфте увиваме по 1 слива. Оформяме кюфтетата като топки, овалваме ги в смес от брашното и нишестето и ги нареждаме в съда, в който ще приготвяме ястието. Прецеждаме бульона от ароматните корени, размиваме в него доматеното пюре и заливаме кюфтенцата. Прибавяме претрития зеленчук, половината от маслото, виното, 1 щипка канела, 1 щипка захар и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато кюфтетата се сварят, отстраняваме от огъня и подправяме останалото масло.
Ябълков салам
Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с яйца, печени на тиган
Прoдукти: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.
Крем “Ванилия” с нишесте
Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 15 бучки захар, 3 супени лъжици нишесте, 2 яйца, 1 прах ванилия, 1 чаена чаша вода.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме бучките захар в млякото, добавяме половината от водата. В другата половина от водата размиваме нишестето, прибавяме яйцата и разбиваме. След това сипваме сместа в млякото. Слагаме на огъня и бъркаме, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разбъркваме и наливаме в предварително намокрени с вода чаени чаши, които запълваме до средата. Преди да поднесем, обръщаме всяка чашка в отделна чинийка и заливаме с някакъв сироп или сладко.
Американските учени са установили идеалната възраст за раждане на първото дете – 34 години. Според тях именно тогава бъдещата майка постига оптималния баланс между физическото състояние и материалното...
От телевизията ни заливат с реклами за чудодейни прахове за пране, които се справят всякакви петна. Но рекламите са за пресни петна, а те най-лесно се изпират. Само че ние виждаме петното на дрехата, ...
Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...
Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...