ЗАКУСКА
Мафиши
Прoдукти: 300 г брашно, 1 к.ч. кисело мляко, 1 жълтък, 1 с.л. захар, 1 ч.л. олио, 1 щипка сода бикарбонат, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко. Прибавяме разбития жълтък, захарта, олиото и брашното. Омесваме гладко тесто и го разточваме на кора с дебелина 4-5 мм. С резец нарязваме кората на ленти или на квадратчета. Пускаме ги в голямо количество силно сгорещена мазнина и ги пържим, докато станат златисти.
ОБЯД
Франкфурска супа
Продукти за 4 порции: 150 г кренвирши, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета и ги задушаваме в част от маслото. В останалото масло и 1 с.л. вода задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Разбъркваме с брашното и червения пипер и постепенно наливаме 5 ч.ч. гореща вода или бульон. След като течността заври, прибавяме кренвиршите. Посоляваме супата и варим 5-6 мин. Накрая добавяме млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.
Бъбреци с гъби
Продукти за 4 порции: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. След това заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. После разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.
Какаов сладкиш с ябълки
Прoдукти: 2-3 ябълки, 2 с.л. грис, 2 яйца, 50 г захар, 1 с.л. какао, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги на ситно ренде и ги смесваме с гриса. Разбиваме жълтъците със захарта и последователно прибавяме какаото, ябълките и разбитите белтъци. Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем в слаба фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Запечени яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г настърган кашкавал, 5 с.л. масло, 1 к.ч. оцет, червен и черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена и подкиселена с оцета вода и чукваме едно след друго от ниско яйцата в нея. Внимаваме да останат цели. Варим 2-3 мин и ги изваждаме с решетеста лъжица. Застиламе дъното на намаслена тавичка с настърган кашкавал, подреждаме отгоре яйцата и ги заливаме с горещо масло, подправено с червен пипер. Подправяме с черен пипер и запичаме в умерена фурна.
Бадемов крем
Продукти за 4 порции: 400 г подсладена сметана, 100 г стафиди, 75 г бадеми, 3 жълтъка, 2 с.л. захар, 3 с.л. коняк или ром, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме да престоят 1 час. През това време нарязваме бадемите на едри парченца. Разбиваме жълтъците със захарта. Прибавяме настърганата лимонова кора и ванилията. Отделно разбиваме сметаната до сгъстяване и я смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме стафидите и бадемите, разбъркваме и изсипваме сместа в кръгла формичка. Оставяме крема да престои 1 нощ в хладилника. След това потапяме формичката в студена вода и обръщаме в широка чиния. Кремът има вид на тортичка, която разрязваме на порции.
Искаме да положим в двора твърдо покритие. От какъв материал е най-добре да го направим и как да го поставим? Отговорът Твърдото покритие в градината може да бъде бетон, керамични плочи, фаз...
Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...
Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...
Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...