Още рецепти » 09 декември

 09 декември

ЗАКУСКА

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

ОБЯД

Люта боб чорба

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 люти чушки, 3 с.л. олио, магданоз, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6-7 ч.ч. нова вода и го възваряваме на огъня. Щом кипне, сипваме мазнината, захлупваме и варим на тих огън. Когато бобът поомекне, прибавяме целите люти чушлета, както и ситно нарязаните лук, моркови и целина. Доваряваме на тих огън, като малко преди края добавяме ситно нарязаните домати, посоляваме и поръсваме с наситнени магданоз и джоджен.

Джолан по македонски

Прoдукти: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.

Кекс с вряла вода

Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка олиото, сипваме брашното с бакпулвера и на части прибавяме 1 ч.ч. вряла вода. Ароматизираме с ванилията. Отделяме 1 ч.ч. от сместа и я оцветяваме с какаото. Слагаме я върху останалото тесто и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и печем в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Макарони в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 200 г по-ситни макарони, 200 г шунка, 200 г сирене, 4 тънки резена кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, 1-2 домата, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, 60 г масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните. Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните. Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна. Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.

Компот от моркови

Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъне. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Текстилът в модерния дом

В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...

Внимавайте със състоянието на гърдите си

Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Начало