ЗАКУСКА
Мини кроасанчета
Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кремсупа от моркови
Продукти за 4 порции: 500 г моркови, 2 глави лук, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 1/2 к.ч. прясно изцеден портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета, а лука – на ситно. Възвираме бульона заедно с кориандъра. Сипваме лука и морковите, захлупваме и варим 15 мин на умерен огън. После пасираме. Връщаме супата на огъня, наливаме портокаловия сок и варим още 2-3 мин на слаб огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Пълнени домати с хляб и кашкавал
Продукти за 4 порции: 600 г едри домати, 100 г хляб, 200 г кашкавал, 1 к.ч. олио, 8 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета от горната страна на доматите и ги издълбаваме. Стриваме хляба на трохи, настъргваме кашкавала, а магданоза и чесъна нарязваме на ситно. Смесваме всички продукти, добавяме олиото, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Напълваме доматите с приготвената смес, покриваме с отрязаните капачета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем 30 мин при 160°С.
Султанска грис халва
Продукти за 8 порции: 250 г грис, 1 пакетче краве масло, 250 г смес от орехи и фъстъци, 100 г захар. Зa сиропа: 500 г захар, 500 г прясно мляко, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: При непрекъснато бъркане пържим гриса в разтопеното масло до златисто оцветяване. Приготвяме сироп от млякото, захарта и ванилията и на тънка струйка го сипваме при гриса. Варим на тих огън 15 мин, изсипваме сместа в голяма купа и я оставяме да изстине. Разтопяваме захарта в сух съд и карамелизираме в нея ядките. Поръсваме халвата с карамелизираните ядки.
ВЕЧЕРЯ
Кускус с домати
Продукти за 4 порции: 250 г кускус, 1 кг домати, 1 глава целина, 2 глави лук, 3 яйца, 1 к.ч. сметана, 40 г краве масло, 2 ч.ч. бульон, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме половината домати и ги нарязваме на кубчета, а останалите нарязваме на филийки. Обелваме целината и я нарязваме на малки парченца. Разтопяваме маслото и леко запържваме ситно нарязания лук. Добавяме целината и задушаваме 5-6 мин. Заливаме сместа с бульона и изчакваме да заври. Сипваме кускуса и варим 10 мин. Отстраняваме от огъня, изчакваме да поизстине и прибавяме ситно нарязаните домати, разбитите в сметаната яйца и наситнения магданоз. Подправяме с черен пипер и сол, разбъркваме и изсипваме в намаслена тавичка. Нареждаме отгоре доматените филийки и печем 40 мин в умерено загрята фурна.
Лимоново суфле
Продукти за 4 порции:100 г краве масло, 200 г брашно, 2 лимона, 500 мл прясно мляко, 300 г захар, 8 яйца, 2-3 с.л. ром, 1 ванилия, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Охлаждаме и прибавяме половината от захарта. При непрекъснато бъркане слагаме един по един жълтъците, а след това сипваме рома, настърганата кора и сока от 1 лимон. Накрая ароматизираме с ванилията и внимателно съединяваме с белтъците, разбити с малко захар. Поръсваме с малко захар намаслена форма за кекс и изсипваме в нея приготвената смес. Изпичаме суфлето на водна баня в умерено загрята фурна. Отделно обелваме втория лимон и го нарязваме на тънки кръгчета. Заливаме го със сироп, сварен от останалата захар и 1 ч.ч. вода и го поднасяме към суфлето.
Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...
Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...
Кюфтета от праз Продукти за 4 порции:1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Прав...