7 ноември 2011 г./понеделник
ЗАКУСКА
Мекици без мая
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа от зрял фасул
Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1-2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 с.л. брашно, 40 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода, след което го отцеждаме. Сваряваме го в подсолена вода заедно с едро нарязаните лук, моркови и целина. Когато продуктите омекнат, претриваме супата през цедка. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и заливаме супата с приготвената запръжка. Варим още десетина минути. При поднасяне гарнираме с изпържени хлебни кубчета.
Калугерска плакия
Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 1/2 к.ч. олио, половин глава карфиол /средно голяма/, 3 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 3 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото, докато омекнат - ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета целина и нарязаните на тънки кръгчтета моркови. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и накъсания на малки розички карфиол. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме топла вода до средата на продуктите, а отгоре нареждаме нарязаните на тънки кръгчета доматии нарязания на тънки резенчета лимон, на който сме остъргали жълтия пласт от кората. Поръсваме със ситно нарязаните чесън, магданоз и копър. Печем плакията в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето прибавяме препеченото брашно, размито в 1 к.ч. хладка вода.
Щрудел с тиква
Прoдукти: 1 ч.ч. разтопено краве масло, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. трохи от сухар; зa плънката: 2 ч.ч. пюре от печена тиква, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, 1 к.ч. едро счукани орехи.
Нaчин на приготвяне: От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме. Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал, паниран в бирена паста
Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.
Плодова салата с ананас и киви
Продукти за 4 порции: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...
КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...
Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...
На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...