Още рецепти » 07 ноември

 07 ноември

7 ноември 2011 г./понеделник
ЗАКУСКА

Мекици без мая

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Кремсупа от зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1-2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 с.л. брашно, 40 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода, след което го отцеждаме. Сваряваме го в подсолена вода заедно с едро нарязаните лук, моркови и целина. Когато продуктите омекнат, претриваме супата през цедка. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и заливаме супата с приготвената запръжка. Варим още десетина минути. При поднасяне гарнираме с изпържени хлебни кубчета.

Калугерска плакия

Продукти за 4 порции: 400 г картофи, 1 1/2 к.ч. олио, половин глава карфиол /средно голяма/, 3 моркова, 1 глава лук, 1 парче целина, 3 домата, 7-8 скилидки чесън, 1 лимон, 1 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото, докато омекнат - ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета целина и нарязаните на тънки кръгчтета моркови. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и накъсания на малки розички карфиол. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме топла вода до средата на продуктите, а отгоре нареждаме нарязаните на тънки кръгчета доматии нарязания на тънки резенчета лимон, на който сме остъргали жълтия пласт от кората. Поръсваме със ситно нарязаните чесън, магданоз и копър. Печем плакията в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето прибавяме препеченото брашно, размито в 1 к.ч. хладка вода.

Щрудел с тиква

Прoдукти: 1 ч.ч. разтопено краве масло, 500 г брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. трохи от сухар; зa плънката: 2 ч.ч. пюре от печена тиква, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, 1 к.ч. едро счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: От брашното, разтопеното масло, содата, солта и хладка вода омесваме меко тесто, без много да го измесваме. Оставяме тестото да престои 30 мин. Разтриваме опечената тиква на пюре и я запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме млякото и захарта и бъркаме на огъня, докато сместа да се сгъсти. След това изчакваме да изстине, прибавяме едро счуканите орехи и разбъркваме. Разточваме от готовото тесто 2 кори. Застиламе с едната дъното на намаслена и поръсена със сухара тавичка. Отгоре разстиламе плънката на пласт дебел около 2 см. Покриваме с втората кора. Надупчваме щрудела на 2-3 места с вилица и печем в силна фурна. Изчакваме готовият щрудел да изстине и обилно поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал, паниран в бирена паста

Продукти за 5 порции: 750 г кашкавал, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 връзка магданоз, черен пипер, горчица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на правоъгълни парчета с дебелина 1 см. Поръсваме ги с черен пипер. От бирата, брашното, разбитите жълтъци, горчица и сол на вкус приготвяме кашообразна маса, която чрез леко разбъркване смесваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата кашкавал в яйчната смес и ги пържим от двете страни в сгорещеното олио.

Плодова салата с ананас и киви

Продукти за 4 порции: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Как да разширим коридора и кухнята

КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...

Вълшебната билка ЧЕРЕН КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Начало