Още рецепти » 12 ноември

 12 ноември

ЗАКУСКА

Пълнени фини кори

Прoдукти: 8 тънки кори, 100 г моцарела(или саламурено сирене), 1 с.л. нарязан босилек, 100 г кашкавал, 10-15 зелени маслини и черни маслини, 3-4 белени домата, 100 г шунка на резенчета, 2-3 с.л.зехтин.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти, нарязани на ситно. Нарязваме корите на две и мажем със зехтин. Слагаме в центъра част от сместа, навиваме сарми. Нареждаме ги върху фолио в тава и печем 20 мин в силна фурна.

ОБЯД

Чорба от глава на шаран

Продукти за 3-4 порции: 1 глава от средно голям шаран, 1/2к.ч. олио, 1 морков, 1 парче целина, 1/2к.ч. ориз, 1-2 домата, 1 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 жълтък, смлян черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на колелца, целината - на тънки и дълги ивици, а доматите - на четвъртинки. Прибавяме дафиновия лист и зърната черен пипер, посоляваме, заливаме с 1 л вода и варим, докато зеленчуците омекнат. Прецеждаме бульона и слагаме в него рибената глава и ориза. Варим още 20 мин, посоляваме и застройваме с жълтъка, който сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата чорба със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз, подправяме я с лимонов сок и поднасяме, като главата сервираме в отделна чиния, а топлата чорба – в супник.

Шаран с маслини

Продукти за 4 порции: 1 кг шаран, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, 5-6 скилидки чесън, 15-20 маслини, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана на големи парчета, които нареждаме в широка тенджера. Наливаме олиото и топла вода, която да покрие рибата. Прибавяме обелените и настъргани домати, счукания чесън, ситно нарязана мащерка и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме 20 мин на слаб огън. Прибавяме ситно нарязаните маслини и задушаваме още 20 мин.

Двуцветен кекс

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с половината от захарта. Прибавяме малко повече от половината брашно /около 90 г/, половината бакпулвер и ванилията. Разбъркваме много добре. Отделно разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Прибавяме останалото брашно, пресято с другата половина от бакпулвера. Разбъркваме добре. В кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно, изсипваме половината от жълтата смес. С помощта на цедка поръсваме какао. След това изсипваме бялата смес и отново поръсваме с какао. Накрая изсипваме останалата жълта смес и изпичаме кекса в умерена фурна. Поднасяме изпечения кекс обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Калмари с целина

Продукти за 4 порции: 600 г месо от калмари, 1 малка глава целина, 1 глава лук, 1 к.л. смлян джиндифил, 1 с.л. оцет, 1 с.л. водка, 2 с.л. соев сос, 4-5 с.л. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на тънки ивички и ги попарваме 3-4 мин в кипяща подсолена вода, след което ги отцеждаме. Обелваме целината нарязваме я на тънки ивички и отделно я попарваме 1-2 мин в кипяща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и заедно със джинджифила го запържваме в сгорещената мазнина. Добавяме калмарите и отцедената целина и задушаваме 15 мин на умерен огън. Накрая подправяме с оцета, водката, соевия сос, сол и черен пипер на вкус. Готвим още 3-4 мин и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Маслен лешников крем

Прoдукти: 200 г пудра захар, 5 жълтъка, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 суп. л. брашно, 200 г масло, 100 г солени лешници, 1 лъжичка коняк, ванилия.

Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня захарта с жълтъците, млякото и брашното и бием с тел, докато се сгъсти. Продължаваме да бием - да се сгъсти. Отделно разбиваме маслото и към него прибавяме жълтия крем, изпечените и смлени лешници, коняка и ванилията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Коледна звезда украсява празника

Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...

Балчик, белият град с тайнствения дворец

Живописното белокаменно градче, наречено “Белият град” заради терасовидното си оформление и красивите бели хълмове, които го заобикалят, се намира на 36 км североизточно от Варна и на 501 км от София....

Тайната на куклата Барби

Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...

Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познан...

Начало