Още рецепти » 01 юли

 01 юли

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Селска кремсупа

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.

Лапад на фурна

Продукти за 4 порции: 1 кг лапад, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло, половин буркан стелиризирани домати, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания лапад в половината масло, леко посоляваме. В тавичка нареждаме лапада, натрошеното сирене и доматите. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и заливаме с останалото разтопено масло. Печем ястието в силна фурна.

Суфле от кайсии

Прoдукти: 400 г кайсии, 4 яйца, 5 с.л. кристална захар, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, 500 г извара, 6 с.л. пудра захар, 2 с.л. смлени бадеми, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и ги нарязваме на малки парченца. Разбиваме жълтъците с кристалната захар до побеляване. Добавяме ванилиите и лимоновата кора. При непрекъснато бъркане сипваме лъжица по лъжица претритата извара. Разбъркваме добре и оставяме крема в хладилника. Разбиваме белтъците с пудра захар, докато получим гъст сняг. Внимателно смесваме с кайсиите и крема. Изсипваме сместа в намаслена форма, поръсваме с бадемите и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Доматени кюфтенца

Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.

Захаросана диня

Прoдукти: 4 резена диня, 3 белтъка, 1ч.ч. смес от пудра захар и кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме ледено студената диня, държана върху решетка в горните отделения на хладилника на кубченца. Разбиваме белтъците на сняг (но не и на пяна) заедно с пудрата захар и стърготините. Потапяме едно по едно парченцата диня в получената смес, набодени на дълга игла или шишче, за да не се цапаме и пак ги поставяме върху решетка. Прибираме в хладилника /камерата/ и сервираме с подходящ алкохол или оставяме да се изсушат в слаба фурна, оваляни в кристална захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да променим дома си?

За повечето жени - като изключим маниачките, домакинстването е тежък труд. Но все пак има ли нещо по-приятно от това да се прибере човек в една добре подредена, чиста къща, зад чиито стени грижите и п...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Антибиотиците и алергията

Както и много други лекарства, антибактериалните препарати може да предизвикат различни нежелателни реакции при техния прием, преди всичко токсични, както и лекарствена алергия. Алергичните реакции къ...

Вълшебната билка ЧЕРЕН КИМИОН

Билката Nigella Sativa (бот.), която за съжаление е слабо известна у нас, има 2500 години история. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (няма ...

Начало