ЗАКУСКА
Закуска със сирене и домати
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.
ОБЯД
Кремсупа от миди
Продукти за 4 порции: 12 едри миди, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 200 мл течна сметана или прясно мляко, 1 жълтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме мидите за 2 часа в студена вода, след което ги почистваме и измиваме много добре. После ги заливаме с вряла вода и варим, докато се отворят. Изваждаме месото и го оставяме на топло. Нарязваме на ситно морковите, магданозения корен и лука и леко ги запържваме в сгорещеното масло. Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с прецедения горещ бульон от мидите и варим, докато корените омекнат. Пасираме супата, посоляваме на вкус и кипваме на огъня. Застройваме с разбития в сметаната жълтък, сипваме супата в чиниите за сервиране и във всяка чиния слагаме по малко от нарязаните миди.
Кебап от мерлуза
Продукти за 5 порции: 1 кг филе от мерлуза, 2 глави лук, 150 г гъби, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето, поръсваме с черен пипер и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме лука и гъбите на дребно и заедно със ситно нарязания магданоз ги задушаваме в сгорещеното масло. Прибавяме олиото, бялото вино, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Слагаме парчетата риба, внимателно разбъркваме и държим на умерен огън 10 мин. След това изсипваме сместа върху дебела хартия, намазана с олио. Завиваме хартията на пакет и я слагаме в тавичка. Наливаме в тавичката около 1 пръст вода и малко олио и печем 30 мин в умерена фурна.
Суфле от кайсии
Прoдукти: 400 г кайсии, 4 яйца, 5 с.л. кристална захар, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, 500 г извара, 6 с.л. пудра захар, 2 с.л. смлени бадеми, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кайсиите и ги нарязваме на малки парченца. Разбиваме жълтъците с кристалната захар до побеляване. Добавяме ванилиите и лимоновата кора. При непрекъснато бъркане сипваме лъжица по лъжица претритата извара. Разбъркваме добре и оставяме крема в хладилника. Разбиваме белтъците с пудра захар, докато получим гъст сняг. Внимателно смесваме с кайсиите и крема. Изсипваме сместа в намаслена форма, поръсваме с бадемите и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от риба
Продукти за 4-5 порции: 600-700 г речна риба, 1 ч.ч. сварен ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 лимон, копър, черен пипер, сол, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в малко подсолена вода. Отцеждаме я, обезкостяваме и намачкваме месото с вилица. Запържваме леко брашното в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и след като изстине, го смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и от нея оформяме крокети, които овалваме в галетата и пържим в сгорещената мазнина.
Ледена пяна
Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците.Стопяваме на водна баня начупения шоколад заедно с маслото и малко мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варим 3-4 мин, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстива, като от време на време го разбъркваме. Прибавяме с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределяме крема в подходящи чаши и го слагаме да се охлажда в камерата на хладилника, но не бива да допущаме да замръзне.
Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...
Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...
Не бива да ограничавате празничната маса с бяло вино, варено пилешко и ориз, за да избегнете последствията от гощавката върху любимия килим или върху дивана. Предлагаме ви едно универсално ръководство...
В кухнята, често наричана домашна лаборатория, винаги цари суета. Тук без стайни растения е просто невъзможно - те освежават въздуха, създават уют или просто радват очите. А добре подбраните саксии и ...