Още рецепти » 26 август

 26 август

ЗАКУСКА

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Кюфтета по тревненски

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 300 г сирене, 1 глава лук, 2 с.л. краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 яйца, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с натрошеното сирене, ситно нарязаните лук и джоджен, черен пипер и малко сол. Омесваме добре и оформяме 4 големи кюфтета. Разпределяме кюфтетата в пръстени гювечета. Разпределяме по гювечетата маслото и доматения сок. Печем двадесетина минути в умерена фурна, след което във всяко гювече чукваме по едно яйце и допичаме още няколко минути.

Ябълков пай с орехи и стафиди

Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпулвер, половин пакетче канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпулвера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Панирани калмари

Продукти за 4 порции: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галетата и разбитите яйца и пържим в силно сгорещена мазнина.

Шоколадова пяна

Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Прибавяме брендито. Постепенно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гобленът в съвременния интериор

Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Вкусни гозби с магданоз

Пиле с магданоз Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, 1 с.л. сметана, 1-2 с.л. брашно, 2 стръка магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с черен пипер...

Декоративните храсти се садят наесен

Лятото отмина и навалелите дъждове напоследък ни напомнят, че е време да подготвим почвата в градината, като я обърнем с права лопата на дълбочина 30-40 см, за да подобрим физическото й състояние пред...

Начало