ЗАКУСКА
Солени гевречета
Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.
ОБЯД
Пъстра рибена супа
Прoдукти: 400 г рибено филе, 400 г сварен бял боб, 6 домата, 1 глава лук, 1 голям картоф, 1 червена пиперка, 1 скилидка чесън, 4 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков или рибен бульон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме в блендер заедно с чесъна и нарязаната чушка. Наливаме половината от зехтина и пасираме. Прехвърляме сместа в голяма тенджера и задушаваме 2-3 мин, като периодично разбъркваме. Наливаме горещия бульон, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим десетина минути на тих огън. Отделно в останалия зехтин задушаваме нарязаните домати. Изчакваме да поизстинат, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и ги претриваме през цедка. Сипваме ги при картофите и прибавяме нарязаното рибнено филе и отцедения фасул. Поръсваме с наситнен магданоз и доваряваме супата.
Яхния с наденица
Продукти за 4 порции: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.
Сладкиш с извара и стафиди
Прoдукти: 400 г макарони, 600 г извара, 7 яйца, 1 ч.ч. сметана, 100 г стафиди, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1-2 с.л. галета, 1 яйце за намазване, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме изварата с миксер. Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта и ванилията. Половината от тях смесваме с разбитата сметана, изварата и стафидите, а останалата – с разбитото масло и отцедените макарони. Разбиваме макароните на твърд сняг и ги прибавяме на равни части към двете смеси. На дъното на намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе част от макароните. Върху тях намазваме половината извара и отново разстиламе макарони. Намазваме останалата извара и завършваме с трети пласт макарони. Намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме с кристална захар и печемв умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Мишмаш
Продукти за 5 порции:10 яйца, 3 с.л. олио, 5 домата, 10 пиперки , 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Запържваме ги в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Пържим, докато се изпари водата. Прибавяме натрошеното сирене и яйцата, разбити заедно с наситнения магданоз и малко сол. Бъркаме върху огъня, докато яйцата стегнат.
Тиква с мармалад
Прoдукти: 1 кг тиква, 1 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки, 1 ч. ч. мармалад от сливи, 1/2 ч. л. канела, 6 с. л. масло, 3/4 ч. ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета и задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. После я претриваме през гевгир, подслаждаме и смесваме с част от счуканите орехови ядки. Половината от сместа изсипваме в тавичка, отгоре разстиламе мармалада на равен пласт, а върху него останалото тиквено пюре. Поръсваме с останалите едро счукани орехови ядки. Оставяме десерта да престои 2-3 часа на студено, след което нарязваме и поднасяме.
Агапантусът (Agapanthus) или “африканският лилиум” се отнася към семейство Лилиеви и произхожда от Южна Африка. Това е многогодишно растение, което има дебело кореница с месести корени и развива гъсти...
Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...
Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...
Много често преживяваме разочарование от лошите резултати при зацветяването на балконите поради незнание или неправилен избор на цветята. Една от причините е многоетажното градско строителство, което ...