ЗАКУСКА
Топли пънчета
Прoдукти: 150 г кайма, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 франзела, ким за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата, яйцата и настъргания кашкавал. Нарязваме франзелата на парчета широки 4-5 см и ги издълбаваме така, че да имат дъно. Разпределяме сместа в образуваните вдлъбнатини и поръсваме с ким. Слагаме хлебните пънчета в умерено загрята фурна и печем до готовност.
ОБЯД
Супа от зрял фасул с шунка
Прoдукти: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.
Кавърма по странджански
Прoдукти: 750 г свинско месо, 100 мл олио, 400 г праз, 300 г домати, 150 г пиперки, 25 г люти чушки, 10 яйца, черен и червен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и леко го запържваме. Изваждаме го в чиния и в същата мазнина задушаваме нарязаните на пръстени праз и пиперки, а после добавяме наситнените домати. Връщаме месото при зеленчуците, слагаме подправките и варим на тих огън, докато остане на мазнина. Поднасяме кавърмата, като за всяка порция приготвяме омлет от 2 яйца, слагаме в него кавърмата и завиваме на полумесец. Украсяваме порциите с резенчета домати, зелена салата или чушка.
Пандишпан с мляко
Прoдукти: 10 яйца, 300 г пудра захар, 200 г брашно, кората на 1 лимон; зa заливката: 1 л прясно мляко, 6 с.л. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта в продължение на 30 мин. Прибавяме по малко от брашното и настърганата лимонова кора. Разбъркваме много добре. Леко смесваме с разбитите на гъст сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Печем първо в силна, а след това в умерена фурна. Нарязваме изстиналия пандишпан на ромбоиди и го заливаме с горещото мляко, в което сме разтворили захарта и ванилията.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пилешки гърди
Прoдукти: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.
Мандарини в портокалов сок
Прoдукти: 3 мандарини, 1 ч.ч. портокалов сок, настърганата кора от 1 портокал, 1 к.ч. +2 с.л. захар, 2 с.л. нишесте, 1 белтък, 20 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Слагаме настърганата портокалова кора в сока от портокали, сипваме 1 к.ч. захар и доливаме 2 ч.ч. вода. Слагаме сместа на огъня и щом заври, прибавяме нишестето, размито с малко вода. Варим 5-10 мин, прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, и разбъркваме, докато се стопи. Обелваме мандарините и ги разделяме на резенчета. В чаши за крем карамел сипваме по малко от желиращия крем и разпределяме в тях резенчетата от мандарините. Заливаме ги с останалия крем и оставяме да желират. Разбиваме белтъка с останалата захар и го шприцоваме върху кремчетата.
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...
Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва...
За бенките и опасностите, които крият, разговаряме с д-р Веселин Илиев - Д-р Илиев, опасни ли са бенките? - Опасни са по-големите, които имат неравна повърхност, косми или са силно пигментир...
Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....