ЗАКУСКА
Сандвичи с млечен пастет
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. ситно натрошено сирене, 1 малка глава лук, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 3 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торбичка /или в торбичка от многослойна марля/ и го оставяме да се изцежда една нощ. Разтопяваме сиренето на водна баня заедно с маслото. След това при непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото кисело мляко. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме също така ситно нарязания магданоз, стритата чубрица, счукания чесън и сол на вкус. Поднасяме пастета, намазан върху сандвичи или върху хапки.
ОБЯД
Супа от пилешки бульон
Продукти за 4 порции: 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в маслото нарязания на кубчета морков. Прибавяме картофите - също нарязани на кубчета, заливаме с 2 ч.ч. бульон и варим, докато картофите омекнат. Добавяме останалия бульон, посоляваме и подкиселяваме супата, кипваме и отстраняваме от огъня. Застройваме с разбитото в прясното мляко яйце, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Пилешко с гъби
Продукти за 4 порции: 600 г бяло пилешко месо, 40 г краве масло, 600 г печурки, 1 глава лук, 1 ч.ч. сметана, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Нарязваме месото на хапки, които изпържваме от всички страни в останалото масло. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме нарязаните гъби. Прибавяме последователно лука и месото. Наливаме сметаната и подправяме с черен пипер и сол. Захлупваме и задушаваме на тих огън. Малко преди края на готвенето поръсваме с наситнен магданоз, а непосредствено преди да свалим ястието от огъня подправяме с лимонов сок.
Саварини със сметана
Прoдукти: 1 пакет /300 г/ саварини, 300 г кристална захар, 2 ч.ч. вода, 3 с.л. ром, 1 кофичка сметана, 1 ванилия, 3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме готовите саварини от пакета и изрязваме в горната им част капачета. Напояваме ги с горещ сироп, приготвен от кристалната захар, водата и рома, подреждаме ги на 1 ред в подходящ съд и ги оставяме да изстинат. Върху тях шприцоваме сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, а най-отгоре слагаме изрязаните капачета – цели или разделени на две части, като крилца.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дробчета с ябълки
Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дробчета, 2-3 глави лук, 3 кисели ябълки, сокът от 1 лимон, 3 с.л. олио, 150 г течна сметана, магданоз, сол, черен пипер, 3-4 с.л. вишновка
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме жилките и ципите дробчетата и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на тънки колелца. Обелваме ябълките и ги нарязваме на по 8 резенчета. Напръскваме ги с лимоновия сок, покриваме и ги оставяме настрана. В огнеупорен стъклен съд редим ред дробчета, ред лук, като солим и поливаме с олио. Задушаваме във фурната 30 мин. Изваждаме съда, прибавяме сметаната и ябълките и разбъркваме. Подправяме със сол, черен пипер, магданоз и вишновката. Връщаме във фурната и задушаваме още 15 мин.
Суфле от кестени
Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от кестени /сварени, обелени и пресовани кестени /, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кристална захар, 1ч.ч. пудра захар, 6 белтъка
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното с млякото и кристалната захар, прибавяме пюрето от кестени и варим 5мин на тих огън, като бъркаме непрекъснато. Разбиваме на сняг белтъците с пудрата захар и ги прибавяме към изстиналото пюре, като разбъркваме леко с дървена лъжица. Получената смес изсипваме в подходящ съд и печем на водна баня.
Япония притежава изключително своеобразна култура, която за повечето европейци остава загадъчна и парадоксална. За да бъде разбрана, трябва да се познават историческите и географските особености на о...
Поставиха на дъщеря ми диагноза "Синдром на Търнър". Много се притеснявам, че няма да израсте и ще има труден живот. Каква е прогнозата? Ниският ръст е един от важните белези на синдром...
Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...
Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...