Още рецепти » 23 август

 23 август

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Студена супа от гъби

Продукти за 4 порции: 100 сушени бели гъби, 200 г печено месо /смес/, 1 твърдо сварено яйце, 1 к.ч. заквасена сметана, 1 по-малка краставица, 4-5 стръка зелен лук, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол и подсладител на вкус.

Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите за 3-4 часа в топла вода и след това ги сваряваме всъщата вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине, а гъбите нарязваме на тънки ивички. Нарязваме месото, краставицата и яйцето на кубчета, а зеления лук нарязваме на ситно и претриваме с малко сол. Смесваме всички продукти, заливаме ги с изстиналия гъбен бульон, прибавяме сметаната и разбъркваме. Подправяме със сол и подсладител на вкус и поръсваме със ситно нарязан копър.

Мусака с патладжани и кайма

Прoдукти: 3 патладжана, 600 г кайма, 1 глава лук, 2 домата, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, черен пипер, сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, зехтин.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на дребни шайби, посоляваме ги и оставяме да се отцеди горчивият сок. Измиваме ги и изпичаме на скара. Нарязваме на ситно лука и задушаваме в зехтин заедно с каймата и накълцания чесън. Накрая добавяме ситно нарязаните домати и подправките. Отделно приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко. Бъркаме непрекъснато до сгъстяване. В глинен съд редим половината патладжани, цялата плънка и отгоре останалите патладжани. Заливаме със соса и запичаме.

Пай с боровинки

Прoдукти: 3 ч.ч. боровинки, 2 ч.ч. брашно, 2 яйца, 100 г краве масло, 1 лимон, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. царевично нишесте, 1 ч.л. канела, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме нишестето в 1 ч.ч. вода. Загряваме на огъня, прибавяме половината захар и варим 1 мин при непрекъснато бъркане. Прибавяме боровинките, канелата и 1 ч.л. настъргана лимонова кора, кипваме и отстраняваме от огъня. Разбиваме яйцата и ги смесваме с размекнатото масло, ванилията, останалата захар и 1 ч.л. настъргана лимонова кора. Разбъркваме много добре. Пресяваме брашното с бакпулвера, прибавяме 2 с.л. вода и разбъркваме. Съединяваме с маслената смес и омесваме ронливо тесто. Оформяме топка, която оставяме 2 часа в хладилник. Разстиламе тестото в намаслена тавичка, като правим бордче около 2 см. Отгоре разстиламе боровинките. Оставяме тавата да стои 20 мин на хладно и след това изпичаме пая в умерено загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Сладоледен кейк

Прoдукти: 1 кг шоколадов сладолед, 30 бр. бишкоти, 12 бучки захар, 3 с. л. ягодов или портокалов ликьор, 300 г сметана, 60 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар.

Нaчин на приготвяне: Сладоледа оформяме като правоъгълник. Бучките захар слагаме да кипнат на огъня със 100 мл вода, докато се разтворят. Оставяме сиропа да изстине и прибавяме ликьора. Разбиваме сметаната, пудрата захар и ванилията на гъст крем. Бишкотите потапяме една по една в ароматизирания сироп, нареждаме ги в продълговата чиния за сервиране и веднага поставяме отгоре сладоледа. С останалите бишкоти покриваме сладоледа отстрани и отгоре. Намазваме със сметановия крем от всички страни и сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Маслината ще украси двора ви

Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на су...

Царството на орхидеите

Ботаническата градина в Сингапур, обхващаща 157 акра площ, което представлява около една пета от площта на Сентрал парк в Ню Йорк, е пространство, организирано по невероятен начин и превърнато в свето...

Усъвършенствайте сетивата си

Ако зрението, слухът, вкусът, обонянието и осезанието ни не са в добро състояние, животът става много труден, понякога дори невъзможен. Зрение 90% от цялата информация, която приемаме от вън...

Пратерът – безкраен празник по австрийски

Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....

Начало