Още рецепти » 26 февруари

 26 февруари

ЗАКУСКА

Лучник с фъстъци

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г свинска мас /или маргарин/, 200 г кисело мляко, 100 г извара, 1/2ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 4 връзки пресен лук, 100 г гъби, 50 г пушено сирене, 50 г печени фъстъци, 1 яйце, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: От брашното, млякото със содата, изварата и разтопената мазнина замесваме гладко тесто. Оставяме го да престои на хладно около 1 час. През това време нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Отстраняваме тигана от огъня и прибавяме ситно нарязания лук. Посоляваме на вкус и смесваме със счуканите фъстъци и разбитото яйце. В намаслена тавичка разстиламе по-голямата част от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Настъргваме отгоре половината от пушеното сирене, разстиламе плънката и поръсваме останалото натрошено сирене. Разточваме кора от останалото тесто, покриваме плънката и прищипваме краищата на кората към долното тесто. Печем лучника в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Чорба от телешко месо с грах

Продукти за 4 порции: 300 г обезкостено телешко месо, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 ч.ч. отцеден стерилизиран грах, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в суха тенджера нарязаното на малки хапки месо. Загряваме го на умерен огън, докато побелее, след което наливаме олиото, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубченца моркови и целина и запържваме. Наливаме 1 л гореща вода, посоляваме и варим на умерен огън, докато се сварят продуктите. Отделно пасираме отцедения грах, прибавяме го към чорбата и варим още 10 мин.

Винен кебап с гъби

Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в силно загрятата мазнина. Последователно прибавяме и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, нарязаните гъби, обелените и настъргани домати, леко препеченото брашно. Прехвърляме кебапа в тавичка, наливаме виното, добавяме черния пипер и парченцата лимон, подпрявяме с чубрица и сол на вкус и печем ястието в умерена фурна.

Торта “Еспресо”

Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.

Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.

ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 5 порции: 1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии, като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Орехово парфе

Прoдукти: 3 яйца, 6 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно; зa крема: 5 кофички кисело мляко, 250 г захар, 3 яйца, 3 с.л. какао, 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, 1 с.л. желатин, 1 к.ч. сок от вишни

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците за блата със захарта на слаб огън, докато се сгъстят. С останалата захар и 1 с.л. гореща вода разбиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме ги с брашното в жълтъчената смес лъжица по лъжица като ги редуваме. Намазняваме и набрашняваме тортена форма, изсипваме в нея сместа и я печем в предварително загрята умерена фурна. Прецеждаме млякото през многослойна марля и заделяме 1 чаша за украса. На водна баня стопяваме желатина. На слаб котлон разбиваме жълтъците за крема с 2/3 от захарта и какаото. Щом се сгъсти, сваляме от огъня, но продължаваме да бъркаме. Прибавяме млякото и разтопения и изстинал желатин и избъркваме много добре. Прибавяме орехите и разбитите на твърд сняг с останалата захар белтъци. Отново разбъркваме. Изсипваме крема върху изстиналия блат и оставяме десерта в хладилника да желира. Преди сервиране разбъркваме заделеното мляко с вишневия сок и шприцоваме върху десерта розички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чаен храст може да разцъфти и във вашия дом

В богат асортимент с различни търговски марки в изключително красиви опаковки се предлага чаят по света. Известно е, че за целта се използват преработените връхни листенца на растението Thea sinensis ...

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

За да се чувстваме добре вкъщи

„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положител...

Пролет иде - засаждайте вече лозите

Още при първа възможност. Стига температурата да се задържа над нулата и почвата да не е много влажна. Не че отложите ли за в по-късна пролет, например през април, ще претърпите пълен неуспех. И тогав...

Начало