ЗАКУСКА
Кашкавален кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.
ОБЯД
Мешана чорба
Продукти за 8 порции: 800 г телешко месо, 300 г пушени гърди, 60 г краве масло, 1 морков, 1 глава лук, 200 г фиде, 1 стрък праз, листа от целина, магданоз, мащерка, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците. В отворена тенджера под налягане разтопяваме на слаб огън маслото и леко запържваме в него месото. Наливаме 2,5 л вода, прибавяме нарязаните на кубчета пушени гърди, зеленчуците и сол на вкус, възвираме на огъня и обираме пяната. Затваряме тенджерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 40 мин. След това прибавяме към готовата супа фидето, което предварително сме сварили в подсолена вода и поръсваме със ситно нарязани листа от целина, магданоз и джоджен.
Гювеч с ориз
Продукти за 4 порции: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме на парчета месото и ги нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите почти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.
Пудинг с грозде
Прoдукти: 1 л мляко, 1 ванилия, 1/2 лимон, 150 г захар, 3 с.л. брашно или нишесте, 2 пресни яйца, 400 г ароматно бяло грозде без семки, 25 г масло, 25 г захар, 50 мл сухо бяло вино
Нaчин на приготвяне: Възвираме 800 мл от млякото със захарта, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Щом кипне, намаляваме котлона и изсипваме на струйка нишестето, размито с останалото мляко на гладка кашичка. С бъркане сгъстяваме на гъст крем. Варим 5-6 мин., сваляме от котлона и оставяме крема да изстине. Разбиваме белтъците на гъст сняг и внимателно ги прибавяме в крема. Избъркваме добре. Изплакваме пудингова форма със студена вода, изсипваме крема и го оставяме за 1 час в хладилника. Сгорещяваме маслото и пържим в него захарта, докато придобие приятно кафяв цвят. Наливаме виното, разбъркваме добре и в тази смес варим оронените и измити гроздови зърна около 2 мин. Обръщаме пудинга върху десертна чиния и гарнираме с гроздовите зърна.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Капричоза”
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 25 г мая, 30 г захар, 35 г сол, 500 мл вода, 3 с.л. зехтин; за гарниране:250 мл гъст доматен сок, 250 г кренвирши, 150-200 г пармезан, 2-3 филийки шунка, 3-4 червени чушки, 10 маслини, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода, покриваме и оставяме на топло да втаса. От изброените продукти замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го покрито с чиста кърпа да втасва на топло. Щом удвои обема си, го разточваме на 4 тънки питки. Нареждаме питките в намазнена тава на разстояние една от друга. Върху всяка намазваме доматен сок и разпределяме кренвиршите, нарязани на кубчета. Поръсваме с настъргания кашкавал. Върху всяка питка правим кръст от нарязаната на ивички шунка, а върху оформените сектори като решетка преплитаме ивичките чушки. Слагаме парченца от маслини. Печем 30 мин в силна фурна. Малко преди края на печенето чукваме върху всяка питка по едно яйце.
Ябълков крем с белтъци
Продукти за 6 порции: 6 средно големи ябълки, 1 к.ч. кристална захар, 4 белтъка; за соса: 4 жълтъка, 500 мл прясно мляко, 2 к.ч. кристална захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Избираме ябълки от киселите сортове, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изчистваме ги от семената, прибавяме 3 с.л. вода и ги задушаваме на умерен огън, докато омекнат. Смачкваме ги с вилица, слагаме захарта, а когато изстинат, прибавяме белтъците, които отделно сме разбили на сняг. Внимателно разбъркваме и разсипваме сместа в купички. Отделно разбиваме жълтъците за соса, прибавяме прясното мляко и захарта и държим съда на огъня, докато соса заври, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и прибавяме ванилията. Заливаме крема в купичките с така приготвения сос.
Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картин...
Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...
От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...
Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...