ЗАКУСКА
Печени филии с пушено сирене
Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.
ОБЯД
Крем супа от риба
Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 1 к.ч. натрошено фиде, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в тенджерата заедно с целите обелени домати, главата лук, разрязана на две, едро нарязаните магданоз и целина. Наливаме 7-8 ч.ч. вода, посоляваме и кипваме на огъня. След това намаляваме котлона и варим, докато рибата омекне.
Пасираме сварената риба заедно със зеленчуците и я връщаме в тенджерата. Прибавяме олиото и доматеното пюре, подправяме с черен пипер и слагаме отново на огъня. Щом супата заври, слагаме фидето и варим, докато омекне.
Попчета на фурна
Продукти за 4 порции: 1 кг попчета, 2 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. доматен сок, 1 к.ч. олио, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме попчетата обилно с лимонов сок, оставяме да престоят в сока 20 мин, след което посоляваме и изсипваме в тавичка. Покриваме със ситно нарязаните чесън и лук. Поръсваме със ситно нарязания магданоз и заливаме с доматения сок. Прибавяме олиото, поръсваме с черен пипер и печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.
Пиринч халва
Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.
Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо.
След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх.
След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.
ВЕЧЕРЯ
Талиатели с картофи
Продукти за 4 порции: 400 г талиатели, 2 големи картофа, 2 с.л. ядки /орехи, лешници или бадеми/, 100 г настърган кашкавал, 3-4 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън, 1-2 стръка босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно босилека, чесъна, магданоза и ядките. Счукваме всичко в хаванче. Добавяме зехтина и настъргания кашкавал. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме много добре.
Обелваме картофите, нарязваме ги на осминки и ги варим в подсолена вода. След 5 мин добавяме талиателите и варим заедно 10-15 мин. Отцеждаме и разбъркваме с приготвения сос. Украсяваме с клончета босилек.
Шоколадово суфле
Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра захар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, прибавяме добре разбитата сметана.
Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и тавата слагаме в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Поднасяме го студено.
Колкото и да избягваме тази неприятна тема, лошият дъх може да ни създаде трайни комплекси и да се превърне в сериозна пречка за нормално общуване с околните. За щастие съществуват множество прости и ...
Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...
Пай с джанки Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистен...
Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...