ЗАКУСКА
Шприцовани пърженки
Прoдукти: 300 г брашно, 250 мл прясно мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, мазнина за пържене, пудра захар и канела за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото на огъня и разтваряме в него содата. После бързо при непрекъснато бъркане сипваме брашното – трябва да получим гъста каша. Отстраняваме съда от огъня и като не преставаме да бъркаме прибавяме едно по едно яйцата. В дълбок съд с голямо количество силно сгорещена мазнина шприцоваме от тестото розички и ги пържим до златисто оцветяване. Поръсваме още горещите пърженки със смес от пудра захар и канела.
ОБЯД
Млечна супа с кашкавал
Прoдукти: 150 г кашкавал, 2 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. ориз, 60 г краве масло, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме прясното мляко с 4 ч.ч. вода и го слагаме на котлона. Щом заври, слагаме ориза и варим до готовност. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме маслото, посоляваме и поръсваме със стрита чубрица. Застройваме готовата супа с разбитите яйца и поръсваме с настъргания кашкавал.
Зрял фасул с кайма
Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 125 мл червено вино, 300 г сварен зрял фасул, 1 червена чушка, щипка лют червен пипер, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Почистваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука и чесъна. Прибавяме каймата и пържим 10 минути на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Сипваме доматеното пюре и подправяме със сол, червен и черен пипер. наливаме виното. Отцеждаме сварения боб и го добавяме към каймата заедно с чушката. Разбъркваме и похлупваме съда. Варим ястието на тих огън 30 минути. Сервираме го с пържени картофи или картофено пюре.
Ябълки, пълнени с яйца
Прoдукти: 4 големи ябълки, 80 г захар, 2 яйца, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките, почистваме ги от семената и издълбаваме част от сърцевината им. Поръсваме плодовете леко със захар, наливаме малко вода и печем, докато полуомекнат. Разделяме белтъците от жълтъците, сваряваме захарта с 1 ч.ч. вода, отстраняваме от огъня, леко охлаждаме и прибавяме жълтъците. Напълваме ябълките с приготвената смес и продължаваме да ги печем, докато плънката се повтвърди. След това разстиламе върху ябълките, разбитите на твърд сняг белтъци, поръсваме с пудра захар и запичаме в слаба фурна, докато белтъците се зачервят.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от мерлуза
Прoдукти: 600 г филе от мерлуза, 80 г мазнина, 250 г картофи, 1 глава лук, 2 яйца, 2 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме необелените картофи в подсолена вода и оставяме да изстинат. Обелваме ги и ги прекарваме през преса за картофи. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко мазнина. Сваряваме рибата и я стриваме с вилица. Прибавяме към нея картофите, ситно нарязан магданоз, яйцата, изпържения лук, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и оформяме от нея топки с големината на яйце. Сплескваме ги, леко ги овалваме в брашното и пържим от всяка страна, докато станат златисти.
Лимонов мус
Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.
Тигридията (Tigridia) от семейство Ирисови (Iridaceae) е член на малоброен род клубенолуковични цветя. Около 20-те представители на рода произхождат от Южна и Централна Америка. Името тигридия означав...
Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...
На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...
За да отгледате разсада, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на...