ЗАКУСКА
Пълнени фини кори
Прoдукти: 8 тънки кори, 100 г моцарела, 1 с.л. нарязан босилек, 100 г кашкавал, 10-15 зелени маслини и черни маслини, 3-4 белени домата, 100 г шунка на резенчета, 2-3 с.л.зехтин.
Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти, нарязани на ситно. Нарязваме корите на две и мажем със зехтин. Слагаме в центъра част от сместа, навиваме сарми. Нареждаме ги върху фолио в тава и печем 20 мин в силна фурна.
ОБЯД
Супа от тиквички
Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичката и я нарязваме на малки парчета. В 1 л кипяща вода сипваме олиото, нарязания на филийки лук и посоляваме. След 5-6 мин прибавяме тиквичката, ориза и съвсем малко червен пипер за цвят. Варим 20 мин на умерен огън. Накрая прибавяме разбитото кисело мляко и ситно нарязания магданоз.
Мусака с пилешко и гъби
Прoдукти: 2 глави кромид лук, 1 кг картофи, 500 г гъби, 1-2 моркова, 2-3 сварени яйца, 2-3 домата, 500 г сварено пилешко месо, 1 с.л. чубрица,сол и черен пипер на вкус; зa заливката: 5-6 с.л. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, олио.
Нaчин на приготвяне: Измитите и обелени картофи нарязваме на малки кубчета. Измиваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Изпържваме наситнения лук и морковите в загрято олио и към тях добавяме картофите и гъбите. Разбъркваме добре и пресипваме в тавичка. Добавяме нарязаните на ситно домати, накълцаното пилешко месо и нарязаните на парчета сварени яйца. Подправяме със сол, черен пипер и чубрица. Наливаме гореща вода и печем в умерена фурна. Към края на печенето приготвяме заливката: В малко олио запържваме брашното и разреждаме с прясното мляко. Махаме от котлона и постепенно добавяме разбитите яйца. Заливаме мусаката и допичаме във фурната до готовност.
Ванилово суфле
Прoдукти: 50 г разтопено краве масло, 75 г захар и малко захар за поръсване, ванилия, 225 мл прясно мляко, 50 г брашно, 5 белтъка, 4 жълтъка, масло за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната на 200°С, намазняваме дъното на формата за суфле и го наръсваме с пудра захар. Завиваме формата с фолио като яка и я завръзваме с конец. Разбиваме омекналото масло с брашното, на струйка прибавяме горещото и ароматизирано с ванилията мляко и разбъркваме добре. Слагаме съда на слаб огън и бъркаме, докато сместа се сгъсти. Добавяме един белтък и разбиваме добре. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и прибавяме с биене един по един жълтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Слагаме 1/4 от тях в млечната смес и разбъркваме добре. Добавяме и останалите разбити белтъци, като ги “завиваме” със сместа, за да не излезе въздухът от тях и да спаднат. Изсипваме тази смес във формата и печем 30-35 мин. Наръсваме с пудра захар и сервираме суфлето горещо.
ВЕЧЕРЯ
Крокети с кашкавал
Прoдукти: 1 кг кайма, 200 г кашкавал, 2 филии сух хляб, 4 яйца, 1-2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и го смесваме с настъргания кашкавал, яйцето, черен пипер и сол на вкус. Каймата омесваме като за кюфтета. С ръце вземаме от сместа, колкото за едно кюфте, сплескваме на питка и слагаме в средата от приготвената плънка. Завиваме на рулце и пържим в силно сгорещена мазнина до зачервяване.
Жълтъчена пяна
Прoдукти: 4 жълтъка, 90 г захар, 4 с.л. бяло десертно вино, 4 с.л. сухо бяло вино.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме виното и бием на водна баня, докато пяната се сгъсти. Наливаме пяната в стъклени части, изстудяваме в хладилник и поднасяме с бишкоти. По желание можем да прибавим към изстудената жълтъчена пяна сладка сметана и отново да сложим сладкиша за известно време в хладилника.
Всяка ваза или чаша с цветя е способна да добави ярка краска във вашия живот. Защо се композират цветя? Композирането е не просто умение да разположите стъблата под определен ъгъл. За да се справите с...
Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...
Името на този храст и цвете е божествено, защото е кръстен на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят...