Още рецепти » 26 април

 26 април

ЗАКУСКА

Сладки бухти

Прoдукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол, 1 ванилия, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме киселото мляко заедно със содата, яйцата и захарта. Прибавяме солта, брашното и ванилията. Омесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязваме от кората кръгчета, квадрати, ромбове или други фигурки. Изпържваме ги в голямо количество сгорещена мазнина. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Супа Аламинут

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Пиле с винен сос

Продукти за 4 порции: 700 г обезкостено пилешко месо, 2 домата, 2 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. горчица, половин пакетче краве масло, 3 с.л. олио, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо на порции, посоляваме и изпичаме с част от маслото в умерена фурна. Нарязваме лука и доматите на дребно и ги задушаваме в олиото. Прибавяме виното и горчицата, заливаме с малко сос от печеното и пасираме. В отделен съд задушаваме в останалото масло ориза, прибавяме 4 к.ч. вода и сол и го оставяме на слаб огън да попие водата. Сервираме пилето полято със зеленчуковия сос и гарнирано с ориз.

Арабско реване

Прoдукти: 7 яйца, 450 г бяло брашно, 400 г кисело мляко, 350 г захар, 1 бакпулвер или 1 ч.л. сода за хляб, настъргана лимонова кора; зa сиропа: 750 г захар, 2 ч.ч. вода, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Бием в тенджерка с дебело дъно на тих огън яйцата и захарта до стопяването на захарта. Сваляме от огъня и продължаваме биенето като прибавяме на порции пресятото с бакпулвера брашно и киселото мляко. Ароматизираме с ванилия и малко настъргана лимонова кора. Намасляваме и набрашняваме продълговата тавичка, изсипваме тестото и печем в затоплена силна фурна. В това време сваряваме гъст сироп и заливаме с него още топлото реване. Покриваме с чиста кърпа и оставяме сладкиша добре да се напои.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с моркови и тиквички

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 с.л. наситнен копър, 1 с.л. нарязан естрагон, 1 к.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. горчица, 1 к.ч. месен бульон, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме тиквичките и морковите на ивички и ги задушаваме в 1-2 с.л. зехтин. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме спагетите и зелените подправки и разбъркваме. Разпределяме сместа по чиниите за сервиране. Загряваме останалия зехтин. Прибавяме оцета, бульона, горчицата и малко лимонов сок. Разбъркваме и заливаме спагетите с този сос.

Кайсии със сметана

Прoдукти: 500 г сушени кайсии, 500 г захар, 500 мл сметана, 100 г смлени бадемови ядки.

Нaчин на приготвяне: Кайсиите накисваме за една нощ във вода. На сутринта ги отцеждаме, сла-гаме в тенджера и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим ги 20 минути. След това отливаме половина-та вода, а към останалата с кайсиите прибавяме захарта и варим още 30 минути. Изстиналите кайсии изсип-ваме в голяма плоска чиния. Разтваряме ги и във всяка слагаме по лъжичка сметана. Накрая заливаме кай-сиите със сиропа, в който са врели, и отгоре поръсваме със смлените бадемови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво е автоимунно заболяване?

Имунната система има важната роля да предпазва организма от вредни фактори: по-често външни, но и вътрешни. Тази защита се изгражда сложно, чрез произвеждането на специфични вещества – антигени. При н...

Тибетски рецепти за бъбреци

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Начало