ЗАКУСКА
Кръгли банички
Прoдукти: 1 пакет фини кори /250 г/, 150 г сирене, 2 яйца, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с разбитите яйца и разтопеното масло. По средата на всяка кора по дължина разстиламе ивица от плънката. Навиваме корите на стегнати рула, които навиваме като охлюви. Нареждаме баничките в намаслена тавичка и печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Млечна рибена супа
Продукти за 4 порции: 300 г риба, 1 малка глава лук, 1 корен магданоз, парче целина, парче пащърнак, 50 г краве масло, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 4-5 ч.ч. вода, прибавяме лука , магданозовия корен, целината и пащърнака, нарязани на парчета, посоляваме и оставяме да се вари на умерен огън. Изваждаме сварените рибените парчета в супник, а бульона прецеждаме. Отделно размекваме маслото, прибавяме размитото доматено пюре и брашното, размачкваме добре, разреждаме с прясното мляко и прибавяме към прецедения бульон. Оставяме супата да поври още 10 мин. Малко преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязан магданоз. Подправяме с черен пипер и лимонов сок и заливаме рибените парчета в супника.
Огретен от риба
Продукти за 5 порции: 500 г филе от мерлуза, 7-8 картофа, 100 г кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3-4 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода и ги настъргваме на ренде. Прекарваме рибното филе през месомелачка. Посоляваме каймата и я изпържваме в сгорещена мазнина. В намаслена разливна лъжица слагаме кръгче от домат. Върху него нареждаме последователно картофи, кайма, настърган кашкавал, отново картофи, отново кайма. След това обръщаме лъжицата в намаслена тавичка. По същия начин подготвяме и подреждаме в тавичката 10 топки. Запичаме леко и заливаме със смес от маслото, разбитите яйца, млякото и малко сол. Повторно запичаме, като малко преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Макарони с тиква
Продукти за 4 порции: 200 г макарони, 1 кг тиква, 5 яйца, 5 с.л. захар, половин пакетче краве масло, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме и обелваме тиквата. Настъргваме я на едро ренде, леко посоляваме и я запържваме в разтопеното масло. После я сипваме при макароните заедно с мазнината. Разбиваме яйцата със захарта, ароматизираме с канела и смесваме с останалите продукти. Разстиламе сместа в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Октопод със зарзават и гъби
Продукти за 4 порции: 1 кг октопод, 1 ч.ч. зехтин, 300 г арпаджик, 300 мл червено вино, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 глава целина, 100 г маслини без костилки, 250 г гъби, 2 домата, черен и червен пипер, бахар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на кубчета и заедно с обеления арпаджик ги варим 15 мин в малко вода. Отцеждаме и запържваме сместа в половината от мазнината. В останалия зехтин запържваме нарязаните гъби. Изваждаме гъбите и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме обелените и настъргани домати и пържим десетина минути. После наливаме виното, слагаме по 7-8 зърна бахар и черен пипер и задушаваме 15 мин на слаб огън. Почистваме октопода, нарязваме го на парчета и го запържваме в мазнината от морковите и целината. Прехвърляме го при доматите, подправяме с червен пипер и сол на вкус и задушаваме 1-2 часа на слаб огън. Разпределяме в чиниите за сервиране зарзавата, гъбите и маслините, прибавяме задушения октопод и поднасяме.
Карамелизиран крем
Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. нишесте /или брашно/, 1 л прясно мляко, шоколад /или шоколадови пръчици/.
Нaчин на приготвяне: Карамелизираме 1 ч.ч. захар. Сипваме при карамела жълтъците, които предварително сме разбили с нишестето /брашното/. С дървена лъжица търкаме непрекъснато върху карамела, докато напълно се разтвори. Загряваме крема на умерен огън, докато се сгъсти, след което го отстраняваме от огъня и го оставяме да се охлади, като продължаваме бъркането, за да не хване коричка. Съединяваме охладения крем с белтъците, които сме разбили на твърд сняг с останалата захар, разсипваме го в подходящи чаши и го гарнираме с настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Съществуват два типа най-често срещани грешки, които се допускат при създаването на живи огради. Първата е, че малко от начинаещите градинари имат предвид факта, че при засаждането на храстчетата по о...
Ако ви се появят изведнъж кафяви петна по кожата, те са сигнал за заболяване, към което не бива да се отнасяте с пренебрежение. Т. нар. старчески петна са резултат на вграждането в тъканите на разпадн...
Още в първите секунди на своя живот бебетата започват да издават звуци, които имат своето значение, смята австралийската изследователка Присцила Данстън. Тя е съставила бебешки буквар. Музикалният слу...
Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...