ЗАКУСКА
Бързи бухти
Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.
ОБЯД
Чорба от леща
Продукти за 4-6 порции: 1 ч.ч. леща, 2-3 картофа, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сладък червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 2 кренвирша, 1 с.л. свинска мас, 1,5 л вода, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода почти до омекване. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и продължаваме варенето. В загрятата свинска мас запържваме брашното, нарязания лук и счукания чесън, заливаме с малко топла вода, поръсваме с червения пипер и когато запръжката се сгъсти, я прибавяме към врящата чорба. Варим, докато запръжката се разтвори добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз, прибавяме нарязаните на кръгчета кренвирши и опитваме на сол. Оставяме чорбата да кипне и отстраняваме от огъня.
Пиле със сирене
Прoдукти: 1 пиле, 3 глави лук, 2 глави чесън, 1 голям домат, 100 г сирене, 1 суха червена чушка, олио, резен настъргана целина, брашно, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, наръсваме го с чубрица, сол и черен пипер и го овалваме в брашно. Запържваме от всички страни и прибавяме ситно нарязания лук, счукания чесън, целината, магданоза и червената чушка. Сипваме 1 ч. ч. вода и варим на тих огън 1 час, като от време на време разбъркваме. Десетина минути преди сваляне от огъня слагаме ситно нарязания домат, натрошеното сирене и черния пипер. Сервираме ястието топло.
Ориз с конфитюр от малини
Прoдукти: 100 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. ром, 4 яйца, 40 г захар, 6 с.л. конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и подслаждаме. Прибавяме рома и добре разбитите жълтъци. Намазваме тавичката с олио и разстиламе сместа. С част от захарта разбиваме белтъците и постепенно прибавяме конфитюра, като бъркаме леко. Намазваме с тази смес ориза. Слагаме във фурната за 15 минути. Сервираме десерта топъл.
ВЕЧЕРЯ
Макарони в гювечета
Продукти за 4 гювечета: 200 г по-ситни макарони, 200 г шунка, 200 г сирене, 4 тънки резена кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, 1-2 домата, черен пипер, сол, 2-3 с.л. галета, 60 г масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в повече вода и ги отцеждаме. Намазваме гювечетата с масло и ги наръсваме с галета. Сипваме част от макароните. Нарязваме на кубчета шунката и я разбъркваме с натрошеното или настъргано сирене. Разпределяме тази смес върху макароните в гювечетата и покриваме с останалата част от макароните. Правим заливка от прясното и киселото мляко, яйцата и малко сол. Поливаме гювечетата, като заливката трябва да е по-ниско от нивото на макароните. Отгоре слагаме резенчета домат, поръсваме с черен пипер и поставяме бучка масло. Запичаме в умерена фурна. Като поизстинат малко, внимателно ги обръщаме в други гювечета или, ако не разполагаме с такива - в тавичка. Отгоре слагаме резените кашкавал и отново ги слагаме за малко във фурната - да се разтопи и запече кашкавалът.
Десерт с тиква
Прoдукти: 1 неголяма тиква, 1 пакет обикновени бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, 1 бучка краве масло, 1 ч.л. канела, сметана.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парчета, които нареждаме в тавичка с малко вода. Поръсваме със захарта и 1 к.ч. прясно мляко, покриваме с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Пасираме изпечената тиква на пюре и смесваме с натрошените бисквити, разбития жълтък, останалото мляко, маслото и канелата. Разбъркваме много добре и изсипваме в намаслен съд. Печем кратко време в умерена фурна. След изпичане намазваме с разбита подсладена сметана.
Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пъ...
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да...
Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...