Още рецепти » 13 ноември

 13 ноември

ЗАКУСКА

Кекс с гъби

Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 4 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 150 г гъби, 100 г сирене, 2 стръка пресен лук, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с млякото. Прибавяме малко сол, по-голямата част от олиото и пресятото с бакпулвера брашно. Забъркваме гъсто тесто за кекс. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги запържваме в останалата мазнина. После ги отцеждаме от мазнината и ги смесваме с натрошеното сирене. Изсипваме половината от тестото в намаслена кексова форма. Разпределяме отгоре плънката и покриваме с останалото тесто. Печем кекса в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Млечна супа с карфиол

Прoдукти: половин глава карфиол, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г пушено сирене, 2 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки китки и го задушаваме до омекване. Сипваме млякото и доваряваме на тих огън. Запържваме брашното в маслото, изчакваме да поизстине, разреждаме с малко студена вода и при непрекъснато бъркане сипваме в супата. Сваляме от огъня, добавяме ситно настърганото пушено сирене и посоляваме. При сервиране подправяме с черен пипер и лимонов сок.

Мусака с ябълки

Прoдукти: 1 кг кайма, 1-2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г галета, 1 с.л. олио, 25 г краве масло, 50 г нарязани бадеми, 100 г стафиди, 4 яйца, 1 лимон, 1 с.л. лют червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме галетата в прясното мляко. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета ябълки и червения пипер. Прибавяме каймата, разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Отцеждаме галетата и я добавяме към каймата заедно с бадемите, стафидите, сока и настърганата кора от лимона, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре, разстиламе сместа в тавичка и притискаме плътно към дъното и стените на съда. Разбиваме останалите яйца с млякото, отцедено от галетата, заливаме мусаката с тази смес и печем в умерено загрята фурна.

Сусамов сладкиш

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 4 с.л. сусам, 3 с.л. счукани орехови ядки, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко, в което сме разтворили содата, сусама, орехите, подправките и брашното. Посоляваме и омекваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Ориенталски гювечета

Продукти за 1 порция: 100 г кайма, 2 с.л. нарязан лук, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме каймата с подправките и млякото и оформяме тънко кюфте. Поставяме го в намазано с масло гювече и го разплескваме, така че да покрие освен дъното и част от стените на гювечето. Печем в умерена фурна до зачервяване. След това счупваме 1-2 яйца в средата на кюфтето и печем до побеляване на белтъка.

Панирани круши

Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Малките гризачи на нокти

Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...

Лошите изненади на сезона

Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...

Изберете цветята според изложението

Много често преживяваме разочарование от лошите резултати при зацветяването на балконите поради незнание или неправилен избор на цветята. Една от причините е многоетажното градско строителство, което ...

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

Начало