ЗАКУСКА
Пирожки с варени яйца
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 4-5 твърдо сварени яйца, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме твърдо сварените яйца, нарязваме ги на ситно и ги посоляваме на вкус. От брашното, киселото мляко, содата и 1 щипка сол омесваме меко тесто. Разточваме тестото на кора и с помощта на чаша изрязваме кръгчета. Отделяме половината от кръгчетата. В средата на всяко от останалите кръгчета слагаме по 1 с.л. от яйцата. Покриваме с по едно от отделените кръгчета и притискаме краищата, за да залепнат. Оставяме пирожките да престоят 30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа от червено цвекло
Прoдукти: 2-3 глави червено цвекло, 1 ч.ч. булгур, 3-4 с.л. олио, 1 корен магданоз, 1 глава целина, 1 глава лук, 1 стрък праз, 5-6 сушени гъби, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, мащерка, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме цвеклото на тънки ивички. Нарязваме на ситно лука, праза, магданозения корен и целината. Накисваме гъбите във вряла вода и ги нарязваме на ивички. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и леко задушаваме ситно нарязания лук. Наливаме 2 л вода, прибавяме нарязаните зеленчуци, гъби и цвекло. Слагаме булгура и дафиновия лист, посоляваме и поръсваме с мащерка и черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Преди да поднесем, поръсваме с наситнени магданоз и копър и подправяме с лимонов сок.
Свинско с ябълки
Продукти за 5 порции: 1 кг свинско месо, 1 кг ябълки, 1/2к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на порции и го натриваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане сгорещяваме олиото и запържваме в него парчетата месо. След това наливаме малко гореща вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляваме огъня и задушаваме месото 20 мин. После отваряме тенджерата и прибавяме обелените, изчистени от семената и разрязани на четвъртинки ябълки. Наливаме още малко гореща вода, затваряме тенджерата и задушаваме още 10 мин след като започне да съска.
Ябълков салам
Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Паниран лук
Продукти за 4 порции: 500 г червен лук, 1 непълна ч.ч. бира, 2 яйца, 2-3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на кръгчета с дебелина 6-7 мм. Разбиваме яйцата с брашното и разреждаме с бирата, за да получим гладко тесто като за палачинки. Посоляваме лучените кръгчетата, потапяме ги в яйчната смес и пържим в сгорещеното олио, докато станат златисти.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...
Крем супа “Свеж тен” Продукти за 4-5 порции: 3-4 картофа, 4 моркова, 1 ябълка, 1 малка главичка червен лук, 1 резен целина, 1 резен червено цвекло, 30 г краве масло, 1 ч.ч. сметана, 4 с.л. овесе...
Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система. Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия уми...
„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й ...