Още рецепти » 07 юни

 07 юни

ЗАКУСКА

Палачинки с череши на фурна

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка сол, 6 препълнени с.л. брашно; зa пълнежа: 750 г череши или вишни, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. счукан сухар, 1 ч.л. канела; зa заливка: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. захар, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата, прибавяме прясното мляко и 1 щипка сол и постепенно брашното, докато се получи смес като гъста боза. От нея изпържваме палачинки. Изчистваме черешите (вишните) от костилките и ги разбъркваме с пудра захар, сухар и канела. Разпределяме сместа в палачинките, навиваме ги на руло и нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме другите 3 яйца с прясно мляко и захар, заливаме палачинките в тавичката и ги печем около 20 минути в силна фурна. Поднасяме ги, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Пилешка супа с гъби

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 100-150 г пресни гъби, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 лимон, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със 7-8 ч.ч. слабо подсолена вода и го варим 40 мин на слаб огън. Изваждаме пилето и във врящия бульон пущаме да се варят 25 мин ситно нарязаните гъби. Прибавяме към супата обезкостеното и нарязано на дребно птиче месо и приготвената светла запръжка от маслото и брашното. Посоляваме, подправяме на вкус с настъргана лимонова кора и индийско орехче и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.

Риба на керемида

Продукти за 1-2 порции /1 керемида/: 500 г риба, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 чушка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 малък морков, 1 к.ч. олио, червен и черен пипер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в олиото. Последователно прибавяме и също задушаваме ситно нарязания чесън, нарязаната на тънки ивички чушка, нарязания на кубчета морков и ситно нарязания магданоз. Поръсваме сместа с черен и червен пипер и леко посоляваме. Слагаме рибата в специално направена керемида с прегради от двете страни. Отгоре покриваме със задушените зеленчуци. Слагаме керемидата в студена фурна /за да не се пукне/ и бавно загряваме. Печем 30 мин при умерена температура.

Саварен

Прoдукти: 1/2 ч.ч. прясно мляко, 10 г мая, 250 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. ром, 1 прах ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в хладкото мляко, прибавяме 1 шепа брашно, размесваме и оставяме на топло около 20 мин да втаса. Междувременно разбъркваме останалото брашно с ванилията, 2 с.л. захар и солта. Прибавяме едно по едно яйцата, втасалото тесто и маслото, което предварително сме разбили. Месим тестото около половин час и го оставяме да престои, докато удвои обема си. След това месим още около 10 мин и слагаме тестото в предварително набрашнена форма. Печем в силна фурна. След изпичане заливаме със сироп, приготвен от 250 мл вода, останалата захар и рома.

ВЕЧЕРЯ

Спагети със спанак

Продукти за 4-5 порции: 500 г спагети, 800 г спанак, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. От маслото, млякото и брашното приготвяме светъл сос. Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в малко вода. Добавяме соса и спагетите, поръсваме с индийско орехче, леко посоляваме и разбъркваме.

Сладолед с конфитюр

Прoдукти: 1 кг ванилов сладолед, 200 г конфитюр от касис, 200 г малки ореховки, 100 мл ликьор от вишни, 20 бадема.

Нaчин на приготвяне: Конфитюра и чашите за сладолед слагаме 1 час предварително в хладилника. Ореховките потапяме в ликьора, а бадемите обелваме и изпичаме в слаба фурна. На дъното на всяка чаша слагаме 2 лъжици сладолед с 2 ореховки в средата, заобиколени с конфитюр. Покриваме със сладолед и украсяваме с печени бадеми. Сервираме сладоледа веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Поливайте тревата според правилата

С поливането на моравата се цели да се осигури благоприятен воден режим в почвата, при който използването на хранителните вещества и храненето на тревите протичат най-правилно. Най-подходящ режим за п...

Лечебен масаж на ръцете

Днес рефлексотерапията е най-популярният начин на алтернативната медицина. Привлекателна е с това, че са нужни само ръце и добри познания. Тя осигурява по-добро здраве, ментална и физическа релаксация...

Кордилинето може да освежи и банята

Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си ...

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., II част

НАСА 360 СЛ - срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели при: овощни градини, лозя, свободни площи (стърнища) - 400-1200 мл/дка, Внася сe във фаза бутонизация на широколистните и ...

Начало