ЗАКУСКА
Кифлички със сладко от зелени смокини
Прoдукти: 5 яйца, 1 пакет краве масло, 1/2 ч.ч.кафява захар, 5 с.л. прясно мляко, 1 лимон, 1 бакпулвер, 300 г брашно, аромати, орехи, сусам; зa плънката: 15 ореха, 15 ч.л. галата, 3 с.л. нишесте, 1 голям буркан сладко с дребни смокини
Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото масло със захарта. Постепенно прибавяме млякото с ароматите, лимоновата кора, част от месото на лимона и сока. Работим с пасатора. Брашното размесваме с бакпулвера, оформяме като кладенче и замесваме меко тесто, ръсейки постепенно ореховите ядки, докато стане готово за разточване. От получената голяма кора режем лентички и във всяка завиваме отцедени цели или половинки плодове, оваляни в нишесте и галета. Оставяме да бухнат, наредени в тава и намазваме с жълтък. Отгоре поръсваме със сусамени семена. Изпичаме във фурната при 180°С до порозовяване.
ОБЯД
Млечна супа с кайма
Продукти за 4 порции: 200 г телешко месо, 1 глава лук, 1 с. л. олио, 1 ч. л. брашно, 200 г прясно мляко, 2 филии сух бял хляб, 1 с. л. краве масло, 1 яйце, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Месото измиваме, заливаме със студена вода и варим заедно с нарязания лук, черния пипер и сол, след това изваждаме и смиламе. Запържваме брашното в олиото, добавяме месния бульон и щом заври, сипваме смляното месо. Варим още 10 минути, отстраняваме от огъня и застройваме с разбито в прясно мляко яйце. Сервираме с изпържени в масло хлебни кубчета.
Котлети с боровинки
Продукти за 4 порции: 4 свински котлета 200 г, сол, черен пипер, 2-3 с.л. олио, 200 г продълговат ориз, 75 г боровинки, 500 мл портокалов сок, 1/4 ч.л. канела, 5 г настъргана лимонова кора
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче леко изтъняваме котлетите и ги наръсваме със сол и черен пипер. В тиган с двойно дъно сгорещяваме олиото и изпържваме котлетите. В огнеупорен намазнен съд изсипваме ориза, а отгоре подреждаме боровинките. Заливаме със смес от портокаловия сок, канелата и настърганата лимонова кора. Подреждаме котлетите върху ориза, слагаме малко от мазнината, в която сме пържили, захлупваме и печем на 180°С, докато оризът хубаво набъбне.
Кадаиф със сметана
Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.
ВЕЧЕРЯ
Спагети болонезе
Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме каймата и пържим, докато потъмнее. Сипваме обелените и нарязани домати, нарязания морков и ситно нарязаните листа от целина. Посоляваме и задушаваме 40 мин. Смесваме със сварените спагети, разбъркваме и поръсваме с настъргания кашкавал.
Ябълки, пълнени с грозде
Прoдукти: 6 големи ябълки, 1 ч. ч. зърна от грозде, 2 с.л. вода, 60 г захар, 60 г краве масло, 1/2 ч. л. канела, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги издълбаваме. Смесваме гроздето с половината захар, половината масло и канелата. Наливаме малко вода и сваряваме на гъста каша. След като сместа изстине, прибавяме разбитото яйце. С тази каша пълним ябълките. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с останалото разтопено масло, поръсваме с останалата захар и печем във фурната. От време на време поливаме със сока.
Сигурно мнозина си мислят, че белият цвят е универсален, малко скучен и студен. Когато трябва да се избира господстващата цветова гама, рядко предпочитанията ни са свързани с него. Знаем, че бялото си...
Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес,...
Няма дете, което поне веднъж да не е задоволявало някое свое желание, присвоявайки семейни пари или вещи. Изправени лице в лице с кражбата, родителите се чувстват зашеметени. Едни затварят очи, надява...
Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...