Още рецепти » 30 декември

 30 декември

ЗАКУСКА

Палачинки с прясно мляко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.

ОБЯД

Шопска супа

Продукти за 4 порции: 2 глави целина, 1-2 с.л. олио, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. кисело мляко, 2 жълтъка, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме целината и я настъргваме. Прибавяме олиото, посоляваме и задушаваме на слаб огън, докато омекне. Наливаме 4-5 ч.ч. вряла вода, посоляваме и оставяме супата да уври. Преди да отстраним от огъня наливаме прясното мляко. Застройваме готовата супа с жълтъците, разбити с 1 к.ч. кисело мляко.

Лучена яхния с пиле

Продукти за 6 порции: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките - на ивички. Счукваме чесъна с малко сол. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. Нарязваме пилето на порции и посоляваме. Задушаваме го в сгорещената мазнина. Прибавяме дафиновия лист и нарязания зеленчук. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, посоляваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и поръсваме със счукания чесън, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица и черен пипер на вкус.

Бананов кекс

Прoдукти: 225 г брашно, 45 г какао, 115 г кафява захар, 30 мл малцов екстракт /или канела/, 2 яйца, 60 мл прясно мляко, 60 мл олио, 2 големи зрели банана; зa глазурата: 175 г кристална захар, 30 г какао, 20-30 мл топла вода

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и какаото и ги разбъркваме с кафявата захар. Изсипваме ги върху работната повърхност и правим в средата кладенче. Изсипваме в него малцовия екстракт или 15 г канела. Сваряваме сироп от захарта и водата, оставяме го да поизстине и го сипваме в кладенчето заедно с олиото, млякото и яйцата. Разбъркваме добре тестото. Обелените банани пасираме на пюре и заедно с тех премесваме още веднъж тестото на хубава хомогенна маса. Намасляваме тавичка, изсипваме сместа в нея, заглаждаме я и печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час и 15 мин. Оставяме кекса да изстине. Смесваме захарта за глазурата с какаото, разреждаме на гъста консистенция с водата, така че да остава по лъжицата, с която бъркаме и отгоре намазваме кекса.


ВЕЧЕРЯ

Грах с яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре граха. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем 15 мин в умерена фурна.

Мус с маково семе и шоколад

Прoдукти: 2 бели шоколада по 100 г, 1 к.ч. заквасена сметана, 5 с.л. маково семе, 5-7 г желатин, 1 яйце, 1 жълтък; зa соса: 200 г червени боровинки, 1 к.ч. червено вино, 1 к.ч. захар, по 1 суха кайсия, смокиня, фурма, слива; 2 с.л. черешов или малинов топинг, сметана от флакон

Нaчин на приготвяне: Разтапяме белия шоколад на водна баня и прибавяме маковото семе. Потапяме желатина в хладка вода, за да набъбне, и го смесваме с разтворения шоколад и разбитите яйце и жълтък. Много внимателно към цялата смес прибавяме и сметаната. Оставяме муса за около 2-3 часа в хладилник да се стегне. През това време измиваме боровинките, слагаме ги с виното и захарта на огъня до завиране. Пасираме сместа и прекарваме през тензух или цедка. Прибавяме част от сухите плодове, които предварително сме нарязали и накиснали в алкохол. С лъжица разпределяме соса върху охладения мус. Напръскваме топинга и шприцоваме сметана от флакон. Украсяваме с останалите сухи плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Многогодишна градина на балкона

В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...

Десерти за летните жеги

Шоколадов сладолед Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка смет...

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало