ЗАКУСКА
Млечна баница по сакарски
Прoдукти: 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване, 1 к.ч. вода, сол, 2 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 1/2 ч.л. оцет, 500 мл прясно мляко, 50 г ориз, 6 яйца / 2 за тестото и 4 за плънката/, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Варим млякото с ориза, докато получим средно гъста каа. Оставяме да изстине и прибавяме захарта и разбитите яйца. Пресяваме брашното, смесваме го със сол по вкус, прибавяме олиото и разбитите яйца и месим като сипваме по малко от водата, към която сме прибавили оцета. Месим, докато получим средно меко тесто. От добре измесеното тесто разточваме 4-5 кори. Нареждаме корите в предварително намаслена и набрашнена тава, като между корите обилно ръсим с разтопено масло. Слагаме да се пече в умерена фурна. Когато баницата се изпече добре и листовете се позачервят, заливаме с приготвената млечна смес и връщаме баницата във фурната да се запече.
ОБЯД
Пилешка супа с кашкавал и броколи
Продукти за 5 порции: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.
Печено пиле по селски
Продукти за 5 порции: 1 пиле /около 750-800 г/ с дреболиите, 300 г домати /пресни или от консерва/, половин пакетче краве масло или 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. В част от мазнината запържваме нарязаните на парчета домати, нарязания пресен лук и скилидките чесън. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме сварените дреболии с част от бульона и оставяме да поврат на тих огън. След това поръсваме със ситно нарязан джоджен и задушаваме, докато остане на мазнина. Отделно посоляваме пилето и го изпичаме на грил, като в края на печенето намазваме с останалата мазнина. Сервираме в голяма чиния заедно със задушените дреболии.
Конячена торта с какао
Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 2-3 с.л. какао; зa крема: 3 пакетчета сирене “Крема”, 200 г захар, 6 жълтъка; зa сиропа: 1 ч.ч. силно кафе, 1 к.ч. коняк; какао за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме брашното и какаото. Разбъркваме добре тестото и го изсипваме във форма за торта, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. Междувременно смесваме жълтъците, захарта и сиренето “Крема” и с помощта на миксер разбиваме сместа на пухкав крем. С помоща на здрав конец разрязваме изстиналия блат хоризонтално на три части. Сиропираме трите нови блата със смес от коняка и кафето. Намазваме ги с приготвения крем и ги слепваме. С останалия крем намазваме отгоре и отстрани. Накрая поръсваме цялата торта обилно с какао. Поднасяме я добре охладена.
ВЕЧЕРЯ
Фрикадели
Продукти за 4-5 порции: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.
Шоколадов крем с бадеми
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 3 яйца, 4 супени лъжици захар, 100 г грис, 60 г смлени бадеми, 120 г шоколад, ванилов сос или малинов сироп, захаросани плодове или плодове от сладко
Нaчин на приготвяне: Настъргваме шоколада в млякото и поставяме на огъня. Изсипваме гриса във врящото мляко и бъркаме непрекъснато без да сваляме от огъня, докато грисът се свари и сместа се сгъсти. Сваляме да изстине. Отделно разбиваме жълтъците със захарта и бадемите, които прибавяме към изстиналия крем. Добавяме като леко разбъркваме и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да се сгъсти толкова, че да не се разлива, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или малинов сироп. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Сватбата е най-дългоочаквания и тържествен ден в живота на човека. Този празник се асоцира у нас с белоснежната рокля на булката, сълзите от щастие на родителите и разбира се, приказната украса на мя...
Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...
Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...
Има ли на света нещо по-вкусно от картофът. Пресните обварени картофчета с копър и чесън, картофите печени в жар, пържени във фритюрник, запечени във фурната... Днес този най-разпространен зеленчук ...