Още рецепти » 22 ноември

 22 ноември

ЗАКУСКА

Понички с шоколад

Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.

ОБЯД

Чеснова супа с жълтъци

Продукти за 4 порции: 3-4 скилидки чесън, 4 домата, 1,5 л вода, 2 с.л. олио, 4 филийки бял хляб, 3 жълтъка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна и го изпържваме в мазнината до пожълтяване. Прибавяме попарените и обелени домати, филийките хляб без кората, изпържваме, заливаме със студена вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин. Непосредствено преди поднасянето застройваме с разбитите жълтъци.

Селска пилешка яхния

Прoдукти: 1 пиле, 3-4 глави лук, 1-2 зелени чушки, 3-4 домата, 5-6 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го нарязваме на порции. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио заедно с пилешките порции. Прибавяме брашното и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и наливаме 1-2 ч.ч. гореща вода. Щом ястието заври, прибавяме ситно нарязаните чушки и доматите, които сме нарязали по-едро. Посоляваме на вкус и доваряваме на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с наситнения магданоз.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 500 г юфка, 50 г бели стафиди, 100 г масло, 4 яйца, 6 с.л. захар, 2 ванилии, 4 ч.ч. мляко, 3 с.л. канела

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в 1,5 л подсолена вода, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Прибавяме изкиснатите и подсушени стафиди, галетата, разбитите със захарта и разредени с млякото яйца, разтопеното, но не препържено масло и ванилиите. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем на водна баня, докато пудингът стегне добре.

ВЕЧЕРЯ

Яйца на очи върху задушени гъби

Продукти за 4 порции: 10 яйца, 500 г гъби, 100 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги слагаме в тавичка заедно с маслото и водата. Леко посоляваме и задушаваме, докато омекнат. Поръсваме с настъргания кашкавал. Оформяме на повърхността 10 вдлъбнатинки, в които счупваме отниско яйцата, като внимаваме да не се разкъса жълтъкът. Поръсваме със сол и черен пипер и запичаме, докато се втвърди белтъкът.

Крем „Ананас”

Прoдукти: 500 г сметана, сокът от 1 лимон, 1 компот от ананас, 1 ч.ч. пудра захар, 4 ч.л. желатин, 2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и го оставяме добре да набъбне. Загряваме сока от компота и в него с бъркане, без да позволяваме да завира, разтваряме набъбналия желатин. Оставяме да поизстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Прибавяме с биене един по един жълтъците и лимоновия сок. Избъркваме добре. Разреждаме със сока от компота и прибавяме парчетата ананас. Разбиваме белтъците с кристалната захар на гъст сняг и лъжица по лъжица го объркваме в крема. Тази хомогенна смес наливаме в купичките и оставяме в хладилника поне 3-4 часа, за да стегне добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете балкона с теменужки

Рано напролет в двора и по балконските сандъчета може да се засадят градинските теменужки. Независимо, че растенията са се развили или дори разцъфтели, те безпроблемно понасят промяната. Достатъчно е ...

Как да отледаме красиви лиани

Поддържането на катерливите и увивни декоративни растения се свежда главно до поливане, окопаване, торене и резитба. Увивни растителни видове, които се използват в озеленителната практика у нас са:...

Шенонсо – Женският замък

Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...

Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...

Начало